Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πανικός «ταυτοποίησης οστών» στη Βρετανία


Από τεστ DNA φαίνεται ότι θα περάσουν όλοι οι βασιλείς του Ηνωμένου βασιλείου που πέθαναν πριν από 200 τουλάχιστον χρόνια.

Μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η ταυτοποίηση των οστών του βασιλιά Ριχάρδου Γ' ,  επιστήμονες και αρχαιολόγοι   στρέφουν τώρα την προσοχή τους σε δύο ακόμα βασιλικά λείψανα.
Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να βρουν τον Ερρίκο Α΄-βασιλιάς της Αγγλίας από το 1100 ως το 1135), σχεδόν 900 χρόνια από τότε που η σορός του θάφτηκε στο αβαείο Ρίντινγκ. Στην ταραχώδη περίοδο μετά την ταφή του, ο τάφος του καταστράφηκε και δεν έμειναν ίχνη των οστών του.

Έτσι, όπως συνέβη και με τον Ριχάρδο Γ', είναι πιθανό τα απομεινάρια του βασιλιά να βρεθούν εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το αβαείο Ρίντινγκ.Οι φιλοδοξίες των αρχαιολόγων είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς φαίνονται αποφασισμένοι να βρουν ακόμα και τον Αλφρέδο τον Μεγάλο, ο οποίος βασίλευσε από το 871 ως το 899.

Τον 19ο αιώνα, ένα εφημέριος αγόρασε κάποια οστά (πέντε κρανία και μερικά ακόμη οστά) που προέρχονταν  από το αβαείο Χάιντ -το οποίο 'έκλεισε τον 16ο αιώνα και υποτίθεται ότι εκεί είχε ταφεί ο Αλφρέδος. Στόχος ομάδας ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν σε αυτά  οστά βρίσκονται κι εκείνα του αγγλοσάξονα βασιλιά, όπως υποπτεύονται. Τα οστά πρώτα θα συναρμολογηθούν και έπειτα θα υποβληθούν στη διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης. Αν τα οστά χρονολογηθούν περίπου στον 10ο αιώνα τότε αυτό θα αποδείξει ότι είναι πράγματι του Αλφρέδου και της οικογένειάς του διότι το αβαείο Χάιντ χτίστηκε τον 12ο αιώνα και μόνον μοναχοί θάβονταν έκτοτε εκεί.

Mάλιστα στο παρελθόν, Γερμανοί επιστήμονες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνες  στον σκελετό της εγγονής του Αλφρέδου στο Μαγδεμβούργο και να εξάγουν DNA, αλλά απέτυχαν.


newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...