Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πώς φτάσαμε στην εκλογή του 266ου Πάπα


Ο λευκός καπνός αναδύεται από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, στις 20:06 (ώρα Ελλάδος), το πλήθος ξεσπά σε χειροκροτήματα, ζητωκραυγάζει με ενθουσιασμό,σημαίες ανεμίζουν, τα χαμόγελα φωτίζουν τα πρόσωπα των πιστών, που περίμεναν ακόμα και επί δέκα ώρες την «φουμάτα μπιάνκα».

Ο νέος Πάπας, που αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας μετά την ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, εκλέγεται κατά την πέμπτη ψηφοφορία καθώς οι προηγούμενες ήταν ατελέσφορες, εντείνοντας την αγωνία αλλά και την απογοήτευση των πιστών που ήλπιζαν να είναι σύντομη η διαδικασία.

Λίγη ώρα μετά τον λευκό καπνό, το πλήθος περιμένει να μάθει το όνομα του νέου Ποντίφικα και οι φωτογραφικές μηχανές βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαθανατίσουν τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Στο μεταξύ η Ελβετική Φρουρά, βρίσκεται ήδη παραταγμένη στην πλατεία με τις κιτρινόλευκες σημαίες του Βατικανού να βρίσκονται ψηλά, ενώ ηχεί ο ύμνος του Βατικανού. Αμέσως μετά ακολουθούν τα σώματα ασφαλείας της Ιταλίας και ο ιταλικός ύμνος αντηχεί σε όλη την πλατεία.

Η αγωνία κορυφώνεται, τα λεπτά περνούν βασανιστικά και ξαφνικά οι κόκκινες κουρτίνες ανοίγουν στο κεντρικό μπαλκόνι όπου βγαίνει ο Γάλλος καρδινάλιος Ζαν Λουί Τοράν.

Το πλήθος τον υποδέχεται με πανηγυρισμούς, χειροκροτήματα και φωνές χαράς.Η κρίσιμη στιγμή έφτασε… Ο καρδινάλιος Τοράν στα λατινικά, ανακοινώνει το όνομα «Φραγκίσκος Ι», το οποίο επέλεξε ο νεοεκλεγείς Πάπας, που δεν είναι άλλος από τον Αργεντινό, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ακολουθεί σιωπή, καθώς οι πιστοί δεν τον γνωρίζουν, ενώ οι ανταποκριτές του επίσημου ραδιοφώνου του Βατικανού, χάνουν τα λόγια τους. Κανείς, από το πλήθος δεν φαίνεται να ξέρει ποιος είναι ο νέος Πάπας, ενώ κανένας αναλυτής δεν είχε προβλέψει την ανατροπή αυτή και τα γραφεία στοιχημάτων του έδιναν απόδοση μόλις 41/1 και φυσικά δεν τον συμπεριελάμβαναν ανάμεσα στα φαβορί, τα οποία ήταν ο Αντζελο Σκόλα 71 ετών

Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο, ο Πίτερ Κόντβο Απία Τέρκσον Καρδινάλιος από την Γκάνα 64 ετών, ο Τίμοθι Ντόλαν 63 ετών Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, ο Μαρκ Ουελέτ 68 ετών Καρδινάλιος από τον Καναδά και ο Πίτερ Ερντο 60 ετών Αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης-Έστεργκομ.
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η έκπληξη είναι τέτοια, που ακόμα και τα ηλεκτρονικά μέσα της Αργεντινής, είναι ανέτοιμα στο άκουσμα του ονόματός του, ανανεώνοντας τις σελίδες τους αρκετά λεπτά αργότερα από την αναγγελία.

Μετά την αμήχανη σιωπή όλων, όμως και όταν κάνει την εμφάνισή του ο Φραγκίσκος Ι, οι πανηγυρισμοί του πλήθους δεν έχουν τέλος, τα δάκρυα συγκίνησης κυλούν στα πρόσωπά τους και οι φωνές ακούγονται σε κάθε γωνιά της Ρώμης.

«Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα. Γνωρίζετε ότι το καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν αρχιεπίσκοπο στη Ρώμη και φαίνεται πως οι αδελφοί μου καρδινάλιοι έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου για να τον βρουν αλλά είμαστε εδώ», είναι τα πρώτα λόγια του, εμφανώς συγκινημένου, Φραγκίσκου Ι.

Στην πορεία καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν για εκείνον ζητώντας τους ενός λεπτού σιγή ώστε να έρθουν κοντά στον Θεό.

«Σας δίνω την ευλογία μου, όμως σας ζητώ μια χάρη. Πριν ο αρχιεπίσκοπος ευλογήσει τον λαό, σας ζητώ να προσευχηθείτε στον Κύριο για να με ευλογήσει. Ας κάνουμε αυτή την προσευχή σιωπηλά, η οποία θα είναι από εσάς προς εμένα», λέει και αγγίζει με τα λόγια του τον συγκεντρωμένο κόσμο.

«Αυτή τη διαδρομή θα την κάνουμε μαζί, εγώ και εσείς. Καληνύχτα σας», συμπληρώνει κάνοντας το πλήθος να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα. Η καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής πίστης, η πλατεία του Αγίου Πέτρου, είναι κατάμεστη ακόμα και αρκετή ώρα αργότερα μετά την εμφάνιση του Φραγκίσκου Ι, με ανθρώπους που έχουν καταφθάσει στην ρωμαϊκή πρωτεύουσα από τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, οι οποίοι παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, παραμένουν στήνοντας μια πραγματική γιορτή για την μεγάλη στιγμή για την Καθολική Εκκλησία.

Η ΕΕ ευχήθηκε «μακρά κι ευλογημένη θητεία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη απόψε το νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι «μακρά και ευλογημένη, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωσή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Συγχαρητήρια Ολάντ προς τον νέο Πάπα Φραγκίσκο Α'

Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη απόψε το νέο Πάπα Φραγκίσκο τον Α, διαβεβαιώνοντας ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα".

"Απευθύνω στον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου", δήλωσε ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

"Η Γαλλία, πιστή στην ιστορία της και τις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης...θα συνεχίσει το διάλογο εμπιστοσύνης που πάντα διατηρεί με την Αγία Έδρα", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Ιταλία: Τηλεφωνική συνομιλία του πάπα Φραγκίσκου με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, επικοινώνησε με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Άγνωστό παραμένει, προς το παρόν, αν και πότε ο νέος πάπας θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του, που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί σε μοναστήρι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός επίτιμος πάπας, παρακολούθησε, από την τηλεόραση, την διαδικασία εκλογής του νέου άγιου πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.

Βατικανό: Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, "είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας", λέει ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας

Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας σήμερα για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου του Α μιαν άλλη ήπειρο από την Ευρώπη, "είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας", δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι χαιρέτισε επίσης "τη μεγάλη απλότητα" και "την αποδοχή της προσφοράς υπηρεσίας" στην Εκκλησία που ο νέος Πάπας εξέφρασε στην πρώτη του δήλωση προς τους πιστούς.

"Έκανε μια ωραία χειρονομία, ζητώντας την ευλογία τους υποκλινόμενος" μπροστά τους, και αυτή η στάση της προσφοράς "ακολουθεί εκείνη του Βενέδικτου ΙΣΤ", σημείωσε.



prorothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...