Η Τρόικα έφυγε, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και σήμερα ίσως, αλλά τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας παραμένουν πολλά.
Στο νέο τοπίο που διαφαίνεται πίσω από τη "σκόνη" που σήκωσαν τα πολύωρα «παζάρια» του τελευταίου μηνός, στους υπόλοιπους μήνες του 2013:
- χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις θέσεις τους να καταργούνται και οι ίδιοι θα μπουν στον προθάλαμο της απόλυσης, χάνοντας εισοδήματα, συντάξεις και εφάπαξ στα οποία υπολόγιζαν από τη στιγμή που προσελήφθησαν στο δημόσιο.
- εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις "νέου τύπου" ρυθμίσεις χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
- οι λογαριασμοί που θα εκδίδει η ΔΕΗ θα αναγράφουν «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρο για το άθροισμα της ακίνητης περιουσίας τους, με ένα πολύ χαμηλό αφορολόγητο –αν υπάρξει.
- θα αλλάξουν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Φόροι ακινήτων με εκπτώσεις 15%-100%
«Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση, στους φόρους ακινήτων.
Προς την τρόικα, υπόσχεται να εισπράξει έως 2,7 δισ. από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Στο εσωτερικό όμως, όπως προβλέπει η συμφωνία, η κυβέρνηση θα προβάλει τις μεγάλες μειώσεις φόρων για όλους κατά 15% στο πρώην «ΕΕΤΗΔΕ», που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά …μετονομάζεται σε ΕΦΑ. Αυτό σημαίνει 50-300 ευρώ λιγότερο «χαράτσι» ετησίως ανά ακίνητο. Επίσης θα απαλλάσσονται εντελώς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι κλπ).
Παράλληλα ετοιμάζει και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας στα επίπεδα του 2005, κάτι που ζητούσε και η τρόικα. Οι μειώσεις όμως θα ισχύσουν στο γ΄εξάμηνο του 2013 και έτσι ο Ενιαίος Φόρος θα υπολογιστεί στις «φουσκωμένες» τιμές ζώνης του 2013.
Ρυθμίσεις «κάνε πως πληρώνεις»…
Δύο τύπων ρυθμίσεις χρεών, τόσο για τις οφειλές από δάνεια στις τράπεζες, όσο και προς το δημόσιο, συμφώνησαν να ισχύσουν κυβέρνηση και Τρόικα.
- Για τα χρέη στο δημόσιο:
1. Η νέα κοινή ρύθμιση θα ισχύσει για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι το τελευταίο καταφύγιο πριν την κατάσχεση. Θα αφορά παλαιά χρέη έως το 2012 και θα επιβάλλει να πληρώνονται με συνέπεια και όλοι οι φόροι του 2013 και μετά. Αν κάποιος δημιουργήσει νέα χρέη, θα χάνει και τη ρύθμιση για τα παλαιά.
Το νέο σύστημα κρύβει σημαντικά οφέλη για μικροφειλέτες, αλλά μεγάλες παγίδες για όσους έχουν μεγάλα χρέη. Συγκεκριμένα:
- μικροφειλέτες για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ θα έχουν απεριόριστες χαμηλές δόσεις, χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής (πχ κάτω και από 100 ευρώ). Θεωρητικά απαιτεί από πχ ένα χαμηλοσυνταξιούχο, απλώς να εμφανίζεται στην εφορία και να πληρώνει (για παράδειγμα) 30 ευρώ το μήνα, ώστε να αποπληρώσει χρέος 1800 ευρώ σε 5 χρόνια με 60 δόσεις.
- Οφειλές από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 48 δόσεις, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της καταβολής κάποιας μορφής εγγύησης.
- θα απαιτείται η υπογραφή λογιστή ή συνεγγυητή, ως διασφάλιση για την ύπαρξη περιουσίας, για να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ.
- όσοι έχουν χρέος άνω των 300.000 ευρώ, θα πρέπει να προσημειώνουν το ακίνητό τους ή να διαθέτουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
- θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων κατά 20% - 30% για όσους επιλέξουν τις 48 δόσεις και τις καταβάλλουν κανονικά ή κατά 50% για όσους εξοφλήσουν «μια και έξω» την οφειλή τους.
Οι δόσεις θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» για αιτήσεις μέχρι τέλος Ιουνίου ή Ιουλίου. Αν οι οφειλέτες καθυστερήσουν έναν ή περισσότερους μήνες να κάνουν αίτηση (πχ από Αύγουστο και μετά) τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης.
2. Αλλάζει η «πάγια ρύθμιση» που θα δίνει σε όλους μόνον 12 δόσεις. Έως τώρα προέβλεπε μέχρι 48, αλλά συνήθως οι φορολογούμενοι έπαιρναν 12-15. Θα αφορά όμως αποκλειστικά στα «νέα» χρέη που δημιουργούνται μετά το 2013 και όχι στα «παλαιά» χρέη έως το 2012. Όσοι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός του 2013 δεν θα μπορούν να τις εντάξουν στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Αν έχουν όμως ήδη κάνει ρύθμιση με 48 δόσεις, τότε θα χάνουν αυτομάτως την ρύθμιση για τα παλαιά χρέη (με ό,τι αυτό σημαίνει αυτομάτως σε κατασχέσεις κλπ) ενώ θα «παλεύουν» να υπαχθούν στη μόνιμη ρύθμιση των 12 δόσεων για τα νέα.
Για την υπαγωγή και σε αυτήν τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να δώσουν εμπράγματες εγγυήσεις. Δυνατότητα υπαγωγής στις δύο παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί αλλά καταστρατηγήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν άλλες ρυθμίσεις.
- Για τα χρέη από δάνεια:
Η νέα ρύθμιση θα «πιάσει» λίγους. Όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν θα κάνουν χρήση της, θα καταφύγουν και πάλι στο Νόμο Κατσέλη.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους έχουν στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια. Πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ αποκλείονται. Θα υπαχθούν μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες. Αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχουν χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχαν το 2009 και να έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ανά άτομο).
Ανοιχτό παραμένει αν το ύψος του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα 180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα θέλει να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, η τρόικα μοιάζει να θεωρεί πως δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ποτέ τα σπίτια τους και τους αποκλείει από την ευκαιρία για μια νέα ρύθμιση.
Η Τρόικα πίεζε μέχρι τέλους να αφήσει εκτός ρύθμισης και όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κλπ), και όχι μόνο όσους υπερβαίνουν το όριο μόνο τα σπίτια και ακίνητα που κατέχουν.
Η ρύθμιση φαίνεται πως θα προσφέρει τελικά περίοδο χάριτος μέχρι 48 μήνες, είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο υψηλότερο από ΕΚΤ + 1,5%, είτε αποπληρώνοντας και κεφάλαιο την περίοδο αυτή, εκτός από τόκους τόκοι.
protothema.gr