Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν αρχίζει στην τρίτη ηλικία, αλλά από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το «πρωτοφανές», όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, αυτό εύρημα υποδηλώνει ότι η ασθένεια φθείρει τον εγκέφαλο επί μισό αιώνα πριν εκδηλωθεί και όχι επί δύο δεκαετίες όπως πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Το σημαντικό, όμως, είναι πως δεν είναι γνωστό πόσοι από τους 20άρηδες με τις πρώτες ενδείξεις Αλτσχάιμερ, θα εκδηλώσουν τελικά τη νόσο. Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, οι οποίοι εξέτασαν τους εγκεφάλους 50 εθελοντών.
Οι 21 από αυτούς είχαν ηλικία 60-95 ετών και έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, οι 16 είχαν ηλικία 70-99 ετών και δεν έπασχαν από άνοια, ενώ 13 είχαν ηλικία 20 έως 66 ετών και φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που οδηγεί στο Αλτσχάιμερ, δεν συνέβαινε 15 ή 20 χρόνια πριν από την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, αλλά άρχιζε από την ηλικία των 20 ετών. «Η ανακάλυψη ότι η βήτα-αμυλοειδής συσσωρεύεται τόσο νωρίς στη ζωή είναι πρωτοφανής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσανγκάιζ Γκιλά, καθηγητής Νοητικής Νευρολογίας στο Northwestern. «Είναι πολύ σημαντική, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως όταν η πρωτεΐνη αυτή υπάρχει επί πολύ καιρό στον εγκέφαλο, τον βλάπτει σοβαρά».
Όταν η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη συσσωρευτεί στον εγκέφαλο δημιουργεί πλάκες γύρω από τα κύτταρά του, που προκαλούν τις χαρακτηριστικές βλάβες οι οποίες είναι εμφανείς στις εξετάσεις των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.
tanea.gr