Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οι ανεπιθύμητοι της «Υπατίας»


ΣΤΙΣ 24 Ιανουαρίου ένα «καραβάνι» από 237 μετανάστες που διέμεναν στην Κρήτη έφθασε στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής
και υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κινημάτων αλληλεγγύης κατέλαβε τη Νομική Σχολή των Αθηνών.Ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και ο ιδιώτης που δέχθηκε να τους φιλοξενήσει στο οίκημα ιδιοκτησίας
του,στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, γνώριζαν τότε ότι ξεκινούν για μια «Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη». Ούτε οι μετανάστες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μπορούσαν να φανταστούν ότι
συμμετέχουν άθελά τους σε ένα παιχνίδι δημοσιότητας ούτε ο ιδιώτης πίστευε ποτέ ότι η Πολιτεία που τον γέμισε με επαίνους δεν θα του απαντούσε πια στα απεγνωσμένα τηλεφωνήματά του.

Στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσαν οι διαβουλεύσεις μέχρις ότου να μετακινηθούν οι μετανάστες στο νεοκλασικό μέγαρο «Υπατία», στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, ενεπλάκησαν σε διαπραγματεύσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις τουλάχιστον τρία κυβερνητικά στελέχη, η ηγεσία της Αστυνομίας, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου των Αθηνών, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της Αριστεράς. Είκοσι ημέρες μετά κι ενώ εξέπνευσε η προθεσμία των 15 ημερών που είχε ορίσει ο ιδιοκτήτης ως χρόνο φιλοξενίας των μεταναστών, όλοι αυτοί που μονοπωλούσαν τις τηλεοπτικές κάμερες έχουν σήμερα εξαφανιστεί. Πολιτεία, Αστυνομία και Αριστερά σηκώνουν τα χέρια ψηλά και υποδύονται τον Πόντιο Πιλάτο.

Ο ιδιοκτήτης του μεγάρου «Υπατία» κ. Κ.Ρουτζούνης άρχισε να αντιλαμβάνεται από τις αρχές του μήνα σε πόσο μεγάλη περιπέτεια έμπλεξε όταν προσέφερε αφιλοκερδώς το κτίριο.

Βλέποντας από τα τέλη του Ιανουαρίου ότι αρχίζουν να εξαφανίζονται ένας-ένας οι υπουργοί και οι φορείς με τους οποίους συνομιλούσε, κινητοποιήθηκε και πάλι για να βρει μόνος του το κτίριο στο οποίο θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι μετανάστες.

Βρήκε ένα κτίριο 1.600 τ.μ. στην οδό Κάνιγγος 15, ανέλαβε με δικά του έξοδα τον καθαρισμό του και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησής του και στις 30 Ιανουαρίου ενημέρωσε τα συναρμόδια υπουργεία ότι ήταν όλα έτοιμα για τη μεταστέγαση. Διαπίστωσε όμως την απόλυτη απροθυμία των πάντων να αναλάβουν και να οργανώσουν τη σχετική επιχείρηση.
Πινγκ πονγκ με τρία υπουργεία
Στις εκκλήσεις του κ. Ρουτζούνη η κυβέρνηση απαντά με αόριστες υποσχέσεις, που χαρακτηρίζονται από ένα «πινγκ πονγκ ευθυνών» ανάμεσα σε τρία υπουργεία. Η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα του απέστειλε επιστολή με την οποία τον ενημερώνει ότι το υπουργείο της δεν είναι αρμόδιο για το ζήτημα της μεταστέγασης των μεταναστών, αλλά μόνο για τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, για την οποία προετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης δηλώνει επίσης αναρμόδιος, τονί ζοντας ότι για την εκκένωση του κτιρίου αρμόδιο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής επισημαίνει ότι για να επέμβει η Αστυνομία θα πρέπει να το ζητήσει ο εισαγγελέας, αφού διαπιστώσει διατάραξη της έννομης τάξης ή κινδύνους για τη δημόσια υγεία, και προς το παρόν δεν υφίσταται τίποτε από αυτά.
Γ. Παπανδρέου: «Βρείτε λύση...»

Το ζήτημα συζητήθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός έτριξε τα δόντια στους υπουργούς του. «Βρείτε επειγόντως λύση» είπε σε κάποια στιγμή ο κ. Γ. Παπανδρέου και συμφωνήθηκε να οργανώσουν ένα σχέδιο η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα σε συνεργασία με τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Ραγκούση.

Μελετήθηκαν ξεχωριστά οι περιπτώσεις του καθενός από τους απεργούς και διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ελάχιστοι από αυτούς δικαιούνται πλέον άδειας παραμονής, ακόμη κι αν μειωθεί το όριο των ημερομισθίων που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι η επιλογή να δηλώσει η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τη νομοθεσία και ότι δεν θα νομιμοποιηθεί κανείς που δεν το δικαιούται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών.
Η «ΔΙΠΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για «διπλή τραγωδία» στην Ελλάδα γράφει το περιοδικό «Εconomist» αναλύοντας το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.«Δύο μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα,το ευρώ και η ζώνη Σένγκεν,έχουν φτάσει στα όριά τους στην Ελλάδα.Για να λειτουργήσουν απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη.Αλλά αυτή έχει διαβρωθεί,πρώτα από την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών και τώρα από την κατάρρευση των ελέγχων στα σύνορα.Η Ελλάδα λέει ότι οι σκληρές περικοπές στις δαπάνες καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.Οπως και με την κρίση του χρέους,οι χώρες που αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα λαθρομετανάστευσης χρειάζονται βοήθεια από την ΕΕ με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις».Ο «Εconomist» εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ένας οδυνηρός συμβιβασμός: «Αν θέλει η Ελλάδα να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου,θα πρέπει να αποδεχθεί την προσωρινή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν και την επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους».
Μείωση ενσήμων για άδεια παραμονής
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κατάσταση στην «Υπατία», αλλά και γενικότερα όσον αφορά τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα σε ημιπαράνομη κατάσταση, θα εκτονωθεί σύντομα με δύο ρυθμίσεις που προετοιμάζει. Το υπουργείο Απασχόλησης έχει ήδη προωθήσει στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή διάταξη με την οποία προβλέπεται μείωση του προβλεπόμενου αριθμού των ενσήμων για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες. Ταυτόχρονα προωθείται στη Βουλή για κύρωση μια ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κυρώσεις στους εργοδότες που απασχολούν μετανάστες με «μαύρη εργασία».

Συγχρόνως αναδιαρθρώνονται τα κέντρα υποδοχής μεταναστών έτσι ώστε να αξιολογούνται αμέσως οι περιπτώσεις των μεταναστών που περνούν τα ελληνικά σύνορα και να κρίνεται αμέσως αν πρέπει να τους χορηγηθεί άσυλο, αν θα τους χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής τριών ή έξι μηνών ή αν θα πρέπει να απελαθούν.

Εφόσον ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες εκτιμάται ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν ως νόμιμοι περίπου 500.000

μετανάστες.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=385605&dt=20/02/2011#ixzz1EUFZaRkx
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...