Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οσοι μικροπαντρεύονται... μικροχωρίζουν κιόλας

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Μικρός μικρός παντρέψου» ώστε να χωρίσεις... πριν από τα τριάντα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ένα ζευγάρι που παντρεύεται σε νεαρή ηλικία έχει περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει εντός πέντε ετών από την ημέρα του γάμου του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των διαζυγίων σε ζευγάρια 25-29 ετών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Μόλις 10,5 στους 1.000 Βρετανούς άνω των 30 ετών χώρισαν κατά μέσον όρο το 2009, ένα νούμερο που διπλασιάζεται σε ζευγάρια κάτω των 30 ετών. Συγκεκριμένα, 21,7 άντρες και 25,1 γυναίκες στους 1.000 Βρετανούς πήραν διαζύγιο από τον σύντροφό τους κατά το ίδιο έτος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα νεαρό ζευγάρι έχει πλέον ένα μάξιμουμ πέντε ετών κοινής συζυγικής ζωής.

«Πολλοί άνθρωποι που παντρεύτηκαν νέοι αντιμετωπίζουν με όλο και λιγότερο δέος το φαινόμενο του διαζυγίου. Δεν το θεωρούν πλέον και τόσο σημαντική υπόθεση» τονίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλων γάμου Relate Τζένι Νορθ, προσθέτοντας πως «πολλοί επιλέγουν να κάνουν έναν γάμο σε νεαρή ηλικίαώστε, αν χωρίσουν, να το κάνουν πριν από τα 30 τουςκαι συχνά προτού αποκτήσουν παιδιά».
Οι ερευνητές ονόμασαν το φαινόμενο αυτό «Starter Μarriage» («Γάμος του πρωτάρη»), κατά το οποίο όλο και περισσότερα νεαρά ζευγάρια μεταξύ 20 και 25 ετών έχουν αυξημένη (οικονομική ή άλλη) ανάγκη για σταθερότητα και οικογένεια. Τα αυξημένα διαζύγια δείχνουν ωστόσο ότι οι άνθρωποι κάτω των 25 είναι ακόμη ανώριμοι για γάμο.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία στη Βρετανία και στην Ουαλλία αναμένεται να συντάξουν προτάσεις προς την Αγγλικανική Εκκλησία για θρησκευτικό γάμο μεταξύ γκέι ζευγαριών. Σήμερα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι νόμιμος στη Βρετανία, αλλά το ζευγάρι κατοχυρώνεται συνταγματικά και αποκτά δικαιώματα με το σύμφωνο κοινής συμβίωσης. 

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...