Σε ηλικία τριών ετών τα περισσότερα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες ή μπαλαρίνες. Όμως σύμφωνα με ολοένα και περισσότερους επιστήμονες, ακόμη και σε αυτή την τρυφερή ηλικία ορισμένα νήπια έχουν ήδη προδιάθεση για εγκληματικότητα. Κορυφαίοι αμερικανοί εγκληματολόγοι φαίνεται να πιστεύουν ότι οι βίαιες τάσεις έχουν και βιολογική εκτός από κοινωνική βάση και ότι μπορούν να απεικονιστούν από πολύ μικρή ηλικία μέσω κάποιων ιατρικών τεστ.
Υποστηρίζουν ότι προβλέποντας ποια παιδιά θα μπορούσαν στο μέλλον να εμφανίσουν παραβατική συμπεριφορά, θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν από νωρίς να παραμείνουν στον «ίσιο δρόμο» εφαρμόζοντας συγκεκριμένες θεραπείες. Αν τα τεστ για τη διάγνωση της παραβατική συμπεριφοράς αποδειχτούν ακριβή, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιούν όπως τα κοινά τεστ για την ανίχνευση ασθενειών.
Η εν λόγω θεωρία ανήκει στους διαπρεπείς καθηγητές εγκληματολογίας Άντριαν Ρέινικαι Νάταλι Φοντέιν. Ο δόκτωρ Ρέινι ισχυρίζεται ότι μια ανωμαλία στην ανατομία του εγκεφάλου θα μπορούσε να σημαίνει αιτία εμφάνισης εγκληματικής συμπεριφοράς και παράλληλα τρόπο εξακρίβωσης της προδιάθεσης.
Σύμφωνα με τις μελέτες του, οι ψυχοπαθείς και οι εγκληματίες έχουν μικρότερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως είναι η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός, και τα δύο κομβικά σημεία ρύθμισης και ελέγχου των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.
Η δόκτωρ Φοντέιν υποστηρίζει ότι παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων ετών εμφανίζουν«έντονα χαρακτηριστικά έλλειψης συναισθημάτων», όπως η έλλειψη ενοχής και συμπάθειας που θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν δείκτες μελλοντικής κακής συμπεριφοράς. Συνδέοντας τέτοιου είδους χαρακτηριστικά με «προβλήματα συμπεριφοράς», όπως εκρήξεις πείσματος ή θυμού μπορεί κανείς να προβλέψει ευκολότερα μια μελλοντική αντικοινωνική συμπεριφορά.
Και οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά όσον αφορά την πρόληψη της μετέπειτα εκδήλωσης τους.
Συγκεκριμένα ο δόκτωρ Ρέινι προτείνει την χρήση συμβουλευτικής ώστε να επιλύονται τα εσωτερικά συμπεριφοριστικά προβλήματα του παιδιού και να μαθαίνει η οικογένεια πώς πρέπει να λειτουργεί απέναντι του, και την τόνωση του εγκεφάλου με φάρμακα ή τροφές που περιέχουν άφθονα λιπαρά ωμέγα-3
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ