Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Και οι Πίθηκοι αισθάνονται....αμφιβολίες...







Ομάδα Αμερικανων επιστημόνων μετά απο μελέτη πιθήκων διαπίστωσαν ότι στο ενδεχόμενο μιας λάθους απάντησης σε ερωτήσεις του παιχνιδιου brainteaser ένιωθαν αβεβαιότητα και απέφευγαν την "επικίνδυνη" ερώτηση.
Πρόκειται για αισθήματα που έως τώρα αποδίδονταν μόνο στο ανθρώπινο είδος.
Αλλά τα αποτελέσματα , που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της AAAS στην Ουάσινγκτον, έρχονται  να αλλάξουν τα δεδομένα αφού δείχνει ότι οι μακρινοί συγγενείς μας μας είναι ικανοί για τέτοιου είδους  αυτογνωσία.
Την μελέτη πραγματοποίησαν οι  καθηγητές John David Smith, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και Michael Beran, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας.
Κατά  τη διάρκεια του "παιχνιδιού" οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πίθηκοι  κρίνοντας ως "επικίνδυνη" μια ερώτηση , την προσπερνούσαν με τη χρήση ενός joystick και "περνούσαν" στην επόμενη, αν και δεν υπήρχε τιμωρία αν απαντούσαν λάθος.
Ο δρ Σμιθ παρουσίασε πλάνα των ζώων παίζουν το παιχνίδι σε μια συνεδρίαση που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών.
Κατά την άποψη των επιστημόνων αυτά τα αποτελέσματα ... θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην "απεικόνηση"  της βάσης από την οποία προήλθε η ανθρώπινη αυτογνωσία.  

Πηγή bbc







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...