Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καντάφι: Δώστε όπλα στο λαό να αμυνθεί




Η επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή.
Επιθέσεις στη χώρα πραγματοποίησε και η RAF, επιβεβαιώνει το Λονδίνο. Νέα πλήγματα με πυραύλους από πλοία και αεροσκάφη σήμερα (20/3), μεταδίδει η λιβυκή τηλεόραση.
Πληροφορίες για αεροπορικό βομβαρδισμό στην Τρίπολη ενώ πυρά αντιαεροπορικών όπλων και εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο. Δυνάμεις του Καντάφι "βομβάρδισαν τη Βεγγάζη".Οι νεκροί από τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα έχουν φτάσει τους 48, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.                        
Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Aμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
Ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε μια μικρή δήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης λέγοντας ότι αυτή η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε άλλη μια σταυροφορία και πως η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν γίνει πεδία μάχης.
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
"Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης", είπε ο Καντάφι .



 "Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.



Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική "πεδίο μάχης" και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε "στρατιωτικούς και πολιτικούς" στόχους στις χώρες αυτές.


Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει  ότι ένα γαλλικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις Λιβυκές δυνάμεις. Ωστόσο, το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι κτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος.
"Αρνούμεθα ως ψευδή την σημερινή πληροφορία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
Αν και τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη παραμένουν γύρω από τη Μεσόγειο και δεν συμμετείχαν από την αρχή στη στρατιωτική επέμβαση μαζί με τη Γαλλία, φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα έχουν ενεργό ρόλο αφού πριν λίγο άρχισαν οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν των ΗΠΑ ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν κηρύξει την έναρξη των εναέριων επιθέσεων από αεροπλανοφόρα.
"Οι ΗΠΑ έπληξαν σήμερα λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας", δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Προσέθεσε δε ότι οι ΗΠΑ, σκόπευαν στην αρχή να περιορίσουν την εμπλοκή τους για να προστατεύσουν τη Γαλλία που έκανε την αρχή, ενώ ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.
Μάλιστα οι ΗΠΑ αποκαλούν την εν λόγω επιχείρηση, "Odyssey Dawn". Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ.
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε νωρίτερα  το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού" πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.
Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ξεκίνησε με τα συμμαχικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press γαλλικό μιράζ βομβάρδισε στρατιωτικό όχημα.
Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18,45 ώρα Ελλάδας. Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού.
 
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.
Παράλληλα, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εξουδετέρωσαν τέσσερα τανκς στη νοτιοδυτική Βεγγάζη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταστρέψει ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων στη Λιβύη. Επιπλέον, από το βράδυ του Σαββάτου και οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη,  όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Δείτε live εικόνα εδώ
Νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τη Σύνοδο ηγετών από πολλές χώρες του πλανήτη για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου ο Μουάμαρ Καντάφι, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της Δύσης, επιτέθηκε στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. Μάλιστα είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και "ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό".
"Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", είπε τονίζοντας ότι ο Καντάφι  μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
"Το μέλλον της Λιβύης ανήκει στους κατοίκους της", τόνισε τέλος ο Νικολά Σαρκοζί.
Μέρκελ: Δεν συμμετέχει στη στρατιωτική επέμβαση η Γερμανία
Από τη πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη αλλά η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.
H Γερμανία θα συνδράμει έμμεσα στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η γερμανική προσφορά αφορά στα αναγνωριστικά AWACS, προκειμένου να μεταφερθούν τα αμερικανικά πληρώματα στη Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θέτει τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της στην υπηρεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη.
"Η Γερμανία είχε ενστάσεις για σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε η κ. Μέρκελ, "αλλά τώρα η απόφαση ισχύει και θέλουμε να υλοποιηθεί με επιτυχία".
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση.
"Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
"Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων".
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε: "Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων".
Νωρίτερα, πριν την αναχώρησή για το Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει  στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στη Λιβύη ότι  "Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών".
Καταδίκη από Ρωσία, Βενεζουέλα
 Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. "Πολεμικές αεροπορικές δυνάμεις από μια σειρά δυτικές χώρες ξεκίνησαν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης στις 19 Μαρτίου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς σε ανακοίνωσή του στην οποία προσθέτει: "Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια".
Από το Καράκας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έκρινε "ανεύθυνη" την διεθνή στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε σήμερα κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτιση του λιβυκού πετρελαίου.
Σε τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης , την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός , κρίνοντας ότι όλα γίνονται "για να αρπάξουν το πετρέλαιο της Λιβύης".
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης (AU) δεν συμμετείχαν τελικά στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Παρίσι, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Αφρικανική Ένωση που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Παρίσι, προετοιμάζει μία προσπάθεια διαμεσολάβησης της τελευταίας στιγμής στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ.
Δείτε live εικόνα εδώ
Αναγνωριστικές πτήσεις από γαλλικά και ιταλικά αεροσκάφη
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο, μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV. 
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.



Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης νωρίτερα σήμερα. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Κινητικότητα και συγκέντρωση δυνάμεων
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο όπου προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130 καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
Έξι F-16 από τη Δανία κατέφθασαν στην αμερικανική βάση Sigonella της Σικελίας και αναμένεται να "σηκωθούν" αύριο για επιχειρήσεις.
Ο Καναδάς διέθεσε έξι τζετ CF-18 τα οποία προσγειώθηκαν ήδη στην αεροπορική βάση Prestwick της Σκοτίας για ανεφοδιασμό, ενώ τζετ στέλνει και το Κατάρ.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE αναχωρεί αύριο για την Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού ναυτικού. Η Βρετανική φρεγάτα  HMS WESTMINSTER συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
 
Στο μεταξύ, μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου νωρίτερα είχε αναφερθεί βομβαρδισμός σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.
Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή αλ Μαγκρούν.
 
Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.
Ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.



"Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή", είπε μέσω email στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του καναδού πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ.
Παράλληλα η  κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να "συνεργαστεί" για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, αλλά επέμεινε ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Νωρίτερα διπλωματική πηγή ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς θα συμμετάσχουν σε μία πρώτη φάση επιθέσεων στη Λιβύη.
Εγκαταλείπουν τη Λιβύη
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα βομβαρδισθούν οι δυνάμεις του Καντάφι.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την αποστολή παρατηρητών από την Τουρκία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Κίνα για να εξακριβώσουν την τήρηση της εκεχειρίας.
 
 



Πηγή newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...