Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη



Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί κατά λιβυκών στόχων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Χτύπησαν εγκαταστάσεις αεράμυνας. Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη φάση. Άμαχος πληθυσμός οι παράπλευρες απώλειες. Γαλλικό μιράζ χτύπησε στρατιωτικά οχήματα. Ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί. Κίνα και Τουρκία κρατούν απόσταση ασφαλείας από τις επιθέσεις



Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σφυροκοπούν από αέρα και θάλασσα στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της χώρας.
Μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 110 πύραυλοι Κρουζ από πλοία και υποβρύχια και όπως ανακοινώθηκε, επλήγη σημαντικά η λυβική αεράμυνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πηγής της λιβυκής κυβέρνησης, τουλάχιστον 48 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.
 
Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί περισσότεροι από 20 στόχοι.
Στο μεταξύ, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, καθώς και κραυγές ανθρώπων, ορισμένοι εκ των που φώναζαν "Αλλάχου Άκμπαρ". Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.
Δείτε live εικόνα εδώ
Στο μεταξύ, η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη.
Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.
Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Καντάφι: "Δώστε όπλα στο λαό"
Ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε μια μικρή δήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λέγοντας ότι "αυτή η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε άλλη μια σταυροφορία και πως η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν γίνει πεδία μάχης".
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
"Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης", είπε ο Καντάφι .
"Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική "πεδίο μάχης" και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε "στρατιωτικούς και πολιτικούς" στόχους στις χώρες αυτές.
Αιχμάλωτοι δημοσιογράφοι
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε το Σάββατο ότι οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα από τα συνεργεία του πριν από "ημέρες", ενώ εργαζόταν στην δυτική Λιβύη.
Το κανάλι ανέφερε ότι το συνεργείο αποτελούσαν δύο ανταποκριτές, ένας Τυνήσιος, ένας Μαυριτανός, καθώς και δύο εικονολήπτες, ένας Νορβηγός και ένας Βρετανός.
Στέλεχος του κρατικού καναλιού δήλωσε ότι το δίκτυο, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ, καθιστά τις λιβυκές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια της ομάδας και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από χώρες της περιφέρειας, ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των μελών της.
Τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times είχαν συλληφθεί από λιβυκές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η διεύθυνση της εφημερίδας ανέφερε ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.
Καταδικάζουν την επέμβαση
Η Τουρκία, μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό", ανέφερε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και είχε εκφράσει αντίθεση σε ξένη στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την ψήφιση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ ότι αυτή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε καλέσει τον Καντάφι την Δευτέρα να διορίσει νέο πρόεδρο, με λαϊκή αποδοχή, για να τερματιστεί η επιχείρηση.
 
"Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.
Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Τέλος, η κυβέρνηση του Λιβάνου κατήγγειλε στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι η πρεσβεία της στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση και πυρπολήθηκε η σημαία της.

Πηγή news247.gr    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...