Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μυστική διπλωματία Ελλάδας-Λιβύης

Ο διπλωματικός πυρετός για την κατάσταση της Λιβύης συνεχίζεται, με εμπλοκή και της Ελλάδας.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Καντάφι την Τρίτη και το πέρασμα του προεδρικού αεροσκάφους του Καντάφι από την Ελλάδα την Τετάρτη, την Πέμπτη ο απεσταλμένος της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.
Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση έγινε κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, έγινε ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε υπήρξαν ανακοινώσεις, ωστόσο o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Μαν δήλωσε ότι “η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είναι ενημερωμένη για τις επαφές που έχουν μέλη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με απεσταλμένους της Λιβύης “.
Τι προσπαθεί να προλάβει ο Καντάφι
Ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι από το ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός, καθώς η χώρα μας θα αποτελέσει στρατιωτική βάση.
Αυτό ίσως εξηγεί τις πυκνές επαφές των τελευταίων ημερών, με τον Καντάφι να προσπαθεί να λάβει δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα, θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Πάντως, μετά το ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Kearsarge, που κατέπλευσε στα Χανιά, στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν την Πέμπτη τρεις γερμανικές φρεγάτες που ξεκίνησαν από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Οι φρεγάτες σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Κρήτη μεταφέρουν 670 πεζοναύτες και θα παραμείνουν στο Ηράκλειο τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Η παραμονή τους στην Κρήτη ενδεχομένως και να συνδέεται με τις αναταραχές στην Λιβύη, την ίδια ώρα που τα αμερικανικά πολεμικά βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην βάση της Σούδας.
Η επίσημη θέση της Ελλάδας
Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και η διεθνής κοινότητα να παραμείνει ενωμένη ασκώντας πίεση στο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητος και καθοριστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άκουσε τις απόψεις του κ. Σιάλα, ο οποίος μετέφερε τις θέσεις τού καθεστώτος για τη διέξοδο από την κρίση και θα ενημερώσει τους εταίρους μας σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έχει συγκαλέσει η κ. Άστον για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή σε προετοιμασία του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου. Οι θέσεις που διατύπωσε στην Αθήνα ο Λίβυος απεσταλμένος δεν απείχαν από τις απόψεις που έχει διατυπώσει δημόσια ο Μουάμαρ Καντάφι και άλλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος.
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πραγματικές προθέσεις δεν μπορούν να διαγνωστούν και οι θέσεις, που παρουσιάστηκαν, θα αξιολογηθούν συνολικά στο Συμβούλιο της ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε, παραμένει προσηλωμένη σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...