Οι άνθρωποι που μπορούν να ξεχωρίζουν και να εκτιμούν τις παραμικρές διαφορές οσμών στα αρώματα ή τα κρασιά, έχουν εξασκηθεί καλά σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως δεν γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από τους επιστήμονες.
«Για να είσαι "μύτη", πρέπει να εξασκείσαι, όπως ένας πιανίστας», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, οποίος διαπίστωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου όσο περισσότερο εξασκείται κανείς στην όσφρηση τόσο η εγκεφαλική δραστηριότητά του μετακινείται από την περιοχή που ελέγχει τη συνειδητή προσπάθεια σε αυτή όπου οι πράξεις εκτελούνται αυτόματα.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι επιστήμονες. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η ικανότητα διάκρισης των οσμών δεν είναι μόνο θέμα μάθησης, αλλά και γενετικό. Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να μυρίζουν το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο, με συνέπεια η ακριβής φύση της αίσθησης της όσφρησης να εξαρτάται τόσο από το αντικείμενο, όσο και από αυτόν που μυρίζει» λέει ο Πάτρικ Μακ Λίοντ του Εργαστηρίου Αισθητηριακής Νευροβιολογίας.
«Δεν είναι ποτέ δυνατόν κάποιος που είναι αναίσθητος στο μόριο μιας χημικής ουσίας, να μάθει μετά να το μυρίζει καλά», τόνισε ο Μακ Λίοντ, αν και παραδέχτηκε ότι η εξάσκηση βοηθά σε γενικές γραμμές στην εκλέπτυνση της όσφρησης, αλλά μέχρι σε ένα βαθμό.
Πηγή newsbeast.gr