Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ντερούζ: Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν σωθεί η Ελλάδα

Με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην τρόικα, Σερβάς Ντερούζ, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εκθειάζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.
"Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα "Ντε Ταϊντ", υποστηρίζοντας πως η θεωρία του ντόμινο δεν ισχύει για την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς οι αγορές έχουν ξεχωρίσει αυτές τις χώρες από την ομάδα Ελλάδα - Ιρλανδία - Πορτογαλία.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, εκτίμησε πως δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα αρκετά, καθώς πολλά ομόλογα είναι στην κατοχή της ίδιας της χώρας και επειδή το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.
Το μέγεθος του χρέους και η ταχύτητα που θα μειωθεί εξαρτώνται κατά τον ίδιο από την τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Επισήμανε επίσης ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και παραδείγματα τύπου Εκουαδόρ ή Ουρουγουάης είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα.
Έκανε, τέλος, λόγο για "τρομερές προσπάθειες" που έχουν γίνει από τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν πλέον "απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση".
Στον έλεγχο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, σημείωσε πως θα εξεταστούν τα μέτρα για την περίοδο 2012-2014 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...