Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ξεκινά στην Ντοβίλ η απόπειρα ελέγχου του Ιντερνετ από τους 8 ισχυρούς




Σε απόρθητο φρούριο μετατρέπουν οι Γάλλοι το γραφικό θέρετρο της Ντοβίλ για τη σύνοδο του ομίλου των οκτώ πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου (G8) που αρχίζει μεθαύριο, στέλνοντας τις διάφορες οργανώσεις οι οποίες προγραμματίζουν πάραυτα διαδηλώσεις, σε πόλεις όπως η Χάβρη, το Κεν, αλλά και το Παρίσι και το μακρινό Βερολίνο.
Ο Νικολά Σαρκοζί, που προεδρεύει της συνόδου του G8, αλλά και αργότερα εντός τους έτους εκείνης του G20, στις Κάνες, φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η Γαλλία διατηρεί ακμαίες τις ικανότητες του ηγεμονεύειν, υπό την προεδρία του φυσικά, την οποία ελπίζει να κρατήσει και μετά τις επόμενες εκλογές.
Η σύνοδος της Ντοβίλ θα δώσει μια ευκαιρία για «ειλικρινή συζήτηση» -λένε επισήμως οι Γάλλοι- επί πολλών διεθνών θεμάτων, από τα πυρηνικά μέχρι την Αραβική Ανοιξη, τον πόλεμο στη Λιβύη και την αιματοχυσία στη Συρία, ένας διαφορετικός φάκελος όμως μπορεί να φέρει Γάλλους και Αμερικανούς σε αντιπαράθεση. Και δεν είναι η υπόθεση Ντομινίκ Στρος- Καν, αλλά η βούληση του Σαρκοζί να προωθήσει την ιδέα ενός «πολιτισμένου Ιντερνετ», όπως την έχει ο ίδιος αποκαλέσει, όρος που κατά τους επικριτές της υποκρύπτει πρόθεση ευθείας επίθεσης στην ελευθερία του Δικτύου.
Κατά τον Ζερεμί Ζίμερμαν, εκπρόσωπο οργάνωσης στη Γαλλία υπέρ της ελευθερίας του Δικτύου που μίλησε στη «Ντόιτσε Βέλε», αυτό που θέλει ο Σαρκοζί είναι να ελέγχεται το Ιντερνετ στην πηγή του. Δηλαδή «μέρος υλικού να απαγορεύεται να ανεβαίνει στο Δίκτυο και οι κυβερνήσεις να έχουν λόγο σε τι θα έχει πρόσβαση και σε τι όχι ένας χρήστης». Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν ειδικοί, θα βρει τοίχο στους Αμερικανούς που τάσσονται κατά οποιασδήποτε κανονιστικής ρύθμισης για το Δίκτυο.
Σήμερα και αύριο, υπό την προεδρία του Σαρκοζί, πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής e-G8, με θέμα τον ρόλο του Ιντερνετ στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Επικεφαλής γιγάντων της βιομηχανίας, όπως οι Google, Microsoft, Facebook, θα είναι παρόντες στο κέντρο του Παρισιού, καθώς και χιλιάδες άλλοι χρήστες, εταιρείες κ.λπ. Ομως όχι Μη Κυβερνητικές ακτιβιστικές Οργανώσεις, όπως καταγγέλλεται σε ψήφισμα «εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών». Το ψήφισμα υπογράφει μεταξύ άλλων η Attac. Ο Ζίμερμαν θεωρεί ότι η σύνοδος e-G8 «δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...