Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Γραφεία εκμετάλλευσης απελπισμένων δανειοληπτών

Στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, προώθησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή την αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξήγαγε για τα «γραφεία διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων», που υπόσχονται την άμεση χορήγηση μετρητών έως 150.000 ευρώ. Όπως διαπίστωσε, δεν στερούνται απλώς νομιμότητας, αλλά βυθίζουν και όσους καταφεύγουν σε αυτά ακόμη βαθύτερα στα χρέη.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα "γραφεία" ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν με τις πιστωτικές τους κάρτες προϊόντα μεγάλης αξίας, κυρίως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα γραφεία κρατούν τα προϊόντα και δίνουν στους ενδιαφερόμενους μέτρητα που ανέρχονται περίπου στο μισό της αξίας των αγορών που έκαναν με τις κάρτες τους. Έτσι, παίρνουν μεν το ποσό που έχουν επείγουσα ανάγκη, αλλά βρίσκονται να χρωστάνε τα διπλάσια στις τράπεζες.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπογραμμίζει ότι αυτά τα γραφεία δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς παροχής πιστώσεων.
Η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνουν περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, που δεν είναι καταχωρημένα σε δημόσιους τηλεφωνικούς καταλόγους, ενώ δεν δίνουν σχεδόν ποτέ τη διεύθυνση της έδρας τους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στους πολίτες-καταναλωτές που έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες εξωτραπεζικού δανεισμού να απευθύνονται σε αυτόν άμεσα και να καταγγέλλουν το γεγονός.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...