Τρίτη 31 Μαΐου 2011

WSJ: Μαλακώνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα

WSJ: Μαλακώνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα



Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Γερμανία εξετάζει να εγκαταλείψει...
 
τη στάση της και την πρότασή της για μια πρόωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέα δάνεια βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συναίνεση του Βερολίνου στο να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς το μοίρασμα του φορτίου και στους βραχυπρόθεσμους ομολογιούχους, θα βοηθούσε την Ευρώπη να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, προτού η χώρα «ξεμείνει» από ρευστό στα μέσα Ιουλίου.

 
Ωστόσο μερικοί Γερμανοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα επιτευχθεί μια λύση βραχυπρόθεσμα, που θα επιτρέπει μια πλήρη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και μία αναδιάταξη ομολόγων αργότερα στη διάρκεια του έτους.

 
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αναγνωρίσει εδώ και εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα κενό στην οικονομία σχεδόν 30 δισ. ευρώ την περίοδο 2012- 13, ακόμα και αν έχει υπογράψει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η συμφωνία για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά αποδεικνύεται δύσκολη, εξαιτίας των αυξανόμενων πολιτικών αντιδράσεων στη Βόρεια Ευρώπη για διασώσεις κρατών όπως η Ελλάδα.

Η Γερμανία εδώ και εβδομάδες ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναλάβουν μέρος του φορτίου οποιουδήποτε πακέτου διάσωσης για την Αθήνα. Αλλά η ΕΚΤ αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ ζητά διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση του 2012 της Ελλάδας, προτού απελευθερώσει κεφάλαια που η Ελλάδα χρειάζεται για να «τη βγάλει» το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ η τρόικα αναμένεται να βγάλει το πόρισμά της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έως το τέλος της εβδομάδας.

Μια απόφαση για το πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια, είναι αναγκαίο να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αλλά αυτό απαιτεί από τη Γερμανία, το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ να υποχωρήσουν. Το νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο αξιωματούχοι από ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν στη Βιέννη την Τετάρτη, αναμένεται να περιλαμβάνει και νέα δάνεια για την Ελλάδα, με αντάλλαγμα μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα για τη μείωση των δαπανών, τη βελτίωση στη συγκέντρωση φόρων και την πώληση κρατικής περιουσίας υπό διεθνή εποπτεία.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, δηλώνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «κερδίσουν» την έγκριση των κοινοβουλίων τους για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς κάποια μορφή ανάληψης χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές.

Πηγή epikaira
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...