Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Έκκληση από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει η καταστολή στη Συρία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα τη Συρία να σταματήσει «την επίθεση εναντίον του λαού της» και δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά σχέδιο απόφασης καταδικαστικό προς τη Συρία.
Η Νάβι Πιλάι απηύθυνε έκκληση προς τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα επιτροπής έρευνας των καταγγελιών, μεταξύ των οποίων και η επίθεση από ένοπλες ομάδες κατά την οποία σκοτώθηκαν 120 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.
"Είναι ελεεινό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να προσπαθεί να υποτάξει τον λαό χρησιμοποιώντας τανκς, πυροβολικό και ελεύθερους σκοπευτές... Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση αυτή εναντίον των θεμελιωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού της", είπε.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκίνησε να συζητά το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία, τρεις μήνες αφότου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση.
Νέες διαδηλώσεις στη Συρία στην αυριανή «Παρασκευή των φυλών»
Στη Συρία, οι δυνάμεις της εξέγερσης οργανώνουν για αύριο Παρασκευή νέες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, απευθύνοντας έκκληση προς τις φυλές της χώρας να κινητοποιηθούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Οι φυλές υποστηρίζουν κάθε τι επαναστατικό. Ο λαός επιδιώκει την πτώση του καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο και υπό τη σημαία της εθνικής ενότητας", αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στη σελίδα Syrian Revolution 2011 στο Facebook, ονομάζοντας την αυριανή ημέρα "Παρασκευή των Φυλών".

"Έχουμε υποστηρίξει την επανάσταση από την πρώτη ημέρα. Το καθεστώς οφείλει να γνωρίζει ότι όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας είναι εναντίον του", αναφέρεται σε ανακοίνωση των φυλών της πόλης Χομς που δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα του Facebook.

Από την πλευρά τους, οι φυλές της Χαουράν, περιοχής της νοτιο-δυτικής Συρίας που περιλαμβάνει τις πόλεις Ντεράα και Σουέιντα εκφράζουν την "υποστήριξή τους στην επανάσταση". "Απευθύνουμε έκκληση προς τις φυλές της Χαλέπας, του Ντέιρ Εζορ, της Ράκα, της Χομς, να ενωθούν μαζί μας για να εκδιώξουμε το καθεστώς", αναφέρεται στη σελίδα του Facebook.

Οι φυλές της Συρίας , που απαρτίζονται από τις μεγάλες οικογένειες της χώρας, έχουν μεγάλη κοινωνική επιρροή. Πολλές ανάμεσά τους είναι πιστές στο συριακό καθεστώς. Ωστόσο, αρχηγοί συριακών φυλών έλαβαν μέρος στις συνελεύσεις της συριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και το Βέλγιο.
Συνολική λύση για τη Μέση Ανατολή, ζητάει ο πάπας
Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε σήμερα μια "συνολική λύση" στη Μέση Ανατολή, η οποία να είναι "το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και όχι μονομερών επιλογών που επιβάλλονται με τη βία", κατά την υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Συρίας στην Αγία Έδρα, Χούσαν Εντίν Αάλα.

"Για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση η οποία δεν πρέπει να βλάπτει τα συμφέροντα καμιάς εκ των εμπλεκομένων πλευρών και να είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και όχι μονομερών επιλογών που επιβάλλονται με τη βία", τόνισε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

"Έχοντας συνείδηση των δεινών όλων των λαών πρέπει να προχωρήσουμε με μια συνειδητά συνολική προσέγγιση που δεν αποκλείει κανέναν από την εξεύρεση μιας λύσης ύστερα από διαπραγμάτευση και που λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες και τα νόμιμα συμφέροντα των διαφορετικών εμπλεκομένων λαών", πρόσθεσε.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...