Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ψυχρολουσία Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Την έμπρακτη στήριξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησαν μετά τον Φιγιόν οι Χ. Ρομπάι και Χ. Μπαρόζο. Επέμεινε στις θέσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ
Τον κίνδυνο μιας ιδιότυπης πολιτικής απομόνωσης από την Ευρώπη αντιμετωπίζει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος κατά τη διάρκεια των επαφών του σε Βρυξέλλες και Παρίσι δεν άκουσε απλά και μόνο παραινέσεις από τους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Αθήνα, αλλά αυστηρές συστάσεις.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ένα 24ωρο μετά το ραντεβού του με τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Φ. Φιγιόν, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χ. Ρομπάι, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Β. Μαρτένς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χ. Μπαρόζο.
Οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, στο σύνολό τους, ζήτησαν μετ' επιτάσεως –χρησιμοποιώντας μάλιστα "αυστηρή γλώσσα" στις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν– από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει έμπρακτα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από κάθε συνάντηση, και προφανώς έπειτα από συνεννόηση μεταξύ τους, οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι (Ρομπάι και Μπαρόζο) εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες τόνισαν τη σημασία που έχει για τη διάσωση της χώρας η ύπαρξη πολιτικής συνεννόησης στην Ελλάδα.
Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε μάλιστα επειγόντως τη δέσμευση του κ. Αντ. Σαμαρά ότι θα συμβάλει στην επίτευξη "ευρείας εθνικής συναίνεσης", ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι σημερινές ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι η ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν όχι κρίσιμη, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Πλαίσιο
Στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης από όλες τις πλευρές στις προσπάθειες της Ελλάδας για ανάκαμψη και ζήτησε παράλληλα από τον Αντώνη Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος.
Ωστόσο, παρά τον "κώδωνα του κινδύνου" που έκρουσαν οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αμετακίνητος, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου στη βάση των προτάσεων που κατέθεσε στο Ζάππειο.
Επανέλαβε τα περί λάθους "μείγματος οικονομικής πολιτικής", αλλά προέβαλε και τα γνωστά σημεία συμφωνίας στο πεδίο των στόχων, όπως είναι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει στην πώληση του 17% της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου και θα επιμείνει στην αρχική της πρόταση για διαίρεση της εταιρείας και περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε μάλιστα ότι υπάρχει ευρύτατη παραπληροφόρηση σε σχέση με τις θέσεις του για τις αποκρατικοποιήσεις και επικαλέστηκε μάλιστα σχετικό τηλεφώνημα που έλαβε από Ευρωπαίο ομόλογό του για το εάν τάσσεται κατά των αποκρατικοποιήσεων.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος των συναντήσεών του, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι έθεσε υπόψη των συνομιλητών του όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που, όπως είπε, δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει. Προσέθεσε ότι παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ που "μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση" και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Ακόμη, επιβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της ΝΔ στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς, όπως είπε, "και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξαρχής".

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...