Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δεν πληρώνετε ΦΠΑ ; Σας έρχονται ελεγκτές !



«Ιδιαίτερη πρόσκληση» από την εφορία περίμενε ο 1 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρηματίες, για να πληρώσει το ΦΠΑ του. Και έτσι όμως, σχεδόν οι 9 στους 10 επιμένουν να μην τον πληρώνουν! Σε αυτούς το υπουργείο στέλνει πλέον ελεγκτές και επιβάλουν «επί τόπου» πρόστιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι περίπου 300.000 ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις που απέστειλε ως τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέφεραν κάποια έσοδα - μάλλον περιορισμένα- στο κράτος. Συνολικώς, μέσω των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, το εισπραχθέν ποσόν από εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α. ανέρχεται περίπου σε  42 εκατ. ευρώ.

Τα email αφορούν φορολογούμενους-υπόχρεους στην τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. για το πρώτο τρίμηνο 2011 καθώς και φορολογούμενους-υπόχρεους στην  τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. για τις φορολογικές περιόδους Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2011.

Αναλυτικά:

Β’ Κατηγορίας βιβλία  για την περίοδο πρώτου τριμήνου 2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Α’ Τριμήνου του 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Β’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 215 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης με ηλεκτρονική ειδοποίηση, περίπου το 11% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ

Γ’ Κατηγορίας βιβλία  για τον Φεβρουάριο  2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Φεβρουαρίου 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Γ’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 24 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης με ηλεκτρονική ειδοποίηση,  περίπου το 12% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 11 εκ. ευρώ

Γ’ Κατηγορίας βιβλία  για τον Μάρτιο  2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Μαρτίου 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Γ’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 23 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης  με ηλεκτρονική ειδοποίηση, περίπου το 8% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 9,9 εκ. ευρώ

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα το εισπραχθέν ποσόν, από εκπρόθεσμα υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α., που αφορούσαν παλαιότερες φορολογικές περιόδους, ανέρχεται περίπου σε 4 εκ. ευρώ.

Πρόστιμα

Όσον αφορά στους υπολοίπους επιχειρηματίες-επιτηδευματίες, οι οποίοι  αγνόησαν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια, το υπουργείο Οικονομικών τους απειλεί τώρα ότι θα αποστείλει τα στοιχεία τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για περαιτέρω έλεγχο.

Ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι στο διάστημα από 12/05/2011 (ημερομηνία αποστολής των υποθέσεων για έλεγχο) έως την 31/05/2011 (ημερομηνία καταγραφής των  στοιχείων για το παρόν συνοπτικό άρθρο), δηλαδή εντός δεκατριών εργασίμων ημερών, πραγματοποιήθηκαν 532 έλεγχοι, βάσει των οποίων καταλογίστηκαν ποσά που ανέρχονται περίπου σε 11 εκ. ευρώ. Οι επιτόπιοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Ο εντοπισμός συμμόρφωσης ως προς την καταβολή Φ.Π.Α. διεξήχθη από την Γ.Γ.Π.Σ., σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και την Ομάδα Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...