Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος για τα επεισόδια



Το «πολεμικό κλίμα» στους δρόμους και η «παράδοση» στο ΔΝΤ είναι το στίγμα του τουρκικού Τύπου που στο σύνολό του αναφέρεται στα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα σε σχέση με τη χθεσινή ψηφοφορία στοΚοινοβούλιο και στα επεισόδια που σημειωθήκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Η Turkiye γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει απαυδήσει» και τονίζει ότι ο γειτονικός λαός αναγκάστηκε να υποκύψει στο αίτημα της ΕΕ και του ΔΝΤ για το σφίξιμο της ζώνης. Επίσης αναφέρεται πως ο λαός θέλησε να μπει στη Βουλή και η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει τους διαδηλωτές.
Η Taraf γράφει για τις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Οι δρόμοι είπαν “’όχι”, αλλά η απόφαση ήταν “ναι”» . Όσο για τους δρόμους της Αθήνας γράφει ότι χθες ήταν πάλι κόλαση.
Η Zaman γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες σε ανταπόκριση του Χασάν Χατζή από την Αθήνα με τον τίτλο «Η Αθήνα ενέκρινε την πικρή συνταγή και τώρα στον δρόμο η βοήθεια των 12 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο « Το αντίτιμο που προέκυψε από το χουβαρνταλίκι» (σ.σ. από τα αλόγιστα έξοδα) γράφει ότι η Ελλάδα η οποία ξόδευε αφειδώς τους πόρους της εδώ και χρόνια έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα αναγκάστηκε να σφίξει τις ζώνες μέχρι τέρμα. Ο στόχος του νέου πακέτου που θα κάνει τον λαό να κλάψει είναι η εξασφάλιση οικονομίας ύψους 28,4 δισ. ευρώ, εντός 5 ετών.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος και η βοήθεια των 12 δισ. ευρώ θα μπορέσει να έρθει με τον όρο να περάσει το οικονομικό πακέτο μέχρι της 3 Ιουλίου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο του πακέτου.
Η Yeni Safak γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Η Αθήνα παραδόθηκε στο ΔΝΤ». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το νομοσχέδιο για το οικονομικό πακέτο πέρασε χθες από την Βουλή και επισημαίνεται ότι το εν λόγω οικονομικό πακέτο ήταν όρος να γίνει αποδεκτό έτσι ώστε η χώρα να πάρει τα 12 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τα χρήματα αυτά μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Στο μεταξύ αναφέρεται ότι το θέμα οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις και σε συγκρούσεις του λαού με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας σκεπάστηκαν από ένα σύννεφο αερίων σε βαθμό που δεν μπορούσε ο ένας να διακρίνει τον άλλον. Πεντακόσιοι περίπου διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα . Στα επεισόδια τραυματίστηκαν περίπου 31 πολίτες και 19 αστυνομικοί. Οι ζημιές δε που προκλήθηκαν λόγω των αποτελεσμάτων που προκάλεσαν δίνουν την εντύπωση ότι το κέντρο της πόλης υπέστη βομβαρδισμό.
Στα επεισόδια και στην ψηφοφορία αναφέρεται η Vatan στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Σφίχτηκαν οι ζώνες, έφθασε η οργή στο αποκορύφωμά της». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο οργισμένος λαός έφθασε στις πόρτες του Κοινοβουλίου και το σύνταγμα μετετράπη σε πεδίο μάχης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκατοντάδες τραυματίες και σημειώνει ότι μασκοφόροι πυρπόλησαν ξενοδοχεία, καφετέριες και καταστήματα. Κρατώντας δε ρόπαλα και πέτρες συνεπλάκησαν με την αστυνομία.
Η Star αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Το πακέτο πέρασε αλλά οι αγανακτισμένοι ξεκίνησαν πόλεμο». Ακόμα γράφει ότι οι «αγανακτισμένοι» συνεπλάκησαν τόσο μεταξύ τους όσο και με την αστυνομία.
Η Sabah γράφει για το θέμα σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει ανάγκη ακόμα και από ένα ξεροκόμματο». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Η Radikal δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα στην οποία τονίζεται ότι ψηφίστηκε στη Βουλή το πακέτο για το σφίξιμο της ζώνης και επισημαίνεται πως σε περίπτωση απόρριψής του η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τα επεισόδια και τονίζεται ότι αποκλείστηκε κόσμος στο Μετρό. Ακόμα γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο του πακέτου με τον τίτλο « Σφίχτηκε η ζώνη μέχρι την τελευταία τρύπα».
Η Posta γράφει για τις εξελίξεις στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Η γειτονική χώρα θα ξοδεύει λιγότερα και θα καταβάλλει περισσότερο φόρο». Ακόμα τονίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις.
Hurriyet δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες την ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη με τον τίτλο « Η Ελλάδα είπε “ναι” στο πακέτο». Αναφορικά με την ψηφοφορία τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε 155 ψήφους με μία απώλεια την ψήφο του Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ η κ Ελσα Παπαδημητρίου από την Νέα Δημοκρατία δηλώνοντας ότι παραιτείται από το κόμμα της και παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής, ψήφισε υπέρ του οικονομικού πακέτου. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην ανάληψη της ηγεσίας του ΔΝΤ από την Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Λαγκάρντ και τονίζει ότι η νέα Πρόεδρος του ΔΝΤ μόλις ανέλαβε έκανε έκκληση στην Ελλάδα για Εθνική ενότητα. Στη δήλωση Λαγκαρντ αναφέρεται και ο λοιπός Τύπος.
Η Haberturk κάνει αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Επικυρώθηκε το πακέτο και πήραν φωτιά οι δρόμοι».
Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Δύσκολη ψηφοφορία στην γείτονα» και αναφέρεται εκτενώς στην ψηφοφορία και στα επεισόδια που σημειώθηκαν τονίζοντας ότι πυρπολήθηκαν καταστήματα, αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα.
Η Bugun αναφέρεται στις χθεσινές εξελίξεις και ειδικότερα στα επεισόδια που έγιναν με τον τίτλο « Δεν βοήθησαν οι φράκτες που είχαν τοποθετηθεί». Ακόμα τονίζει πως ο λαός δεν μπόρεσε να παρεμποδίσει την εφαρμογή του πακέτου για τα οικονομικά μέτρα και αυτό πέρασε.
Η Aksam γράφει για τις εξελίξεις στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο άκουσε την Ευρώπη και όχι τους δρόμους».

newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...