Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δείτε τους απόγονους των δεινοσαύρων που ζουν στην Ινδονησία!

.


Το Πάρκο περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Komodo, Rinca και Padar) καθώς και πολλά μικρότερα, όλα ηφαιστειογενούς προέλευσης, και καταλαμβάνει μια συνολική έκταση 1.817τ.χλμ. Η μεγάλη ατραξιόν του, οι δράκοι του Κομόντο (Varanus komodoensis), βολτάρουν ανενόχλητοι στα νησιά. Δεν είναι ιδιαίτερα ψηλοί αλλά μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα μήκος και τα 165 κιλά βάρος. Ζουν 30-50 χρόνια και τρέφονται κυρίως με ελάφια αλλά και με κατσίκες, αγριόχοιρους, βουβάλια και άλλους νεκρούς δράκους. Οι μικρότεροι σε ηλικία τρώνε πουλιά, αβγά και μικρές σαύρες.
Ένα δάγκωμά τους μπορεί να αποβεί θανατηφόρο γιατί εκτός από μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια, το σάλιο τους είναι δηλητηριώδες. Κοιμούνται σε λαγούμια που σκάβουν οι ίδιοι κάτω από τα δέντρα, έχουν μεγάλη μυϊκή δύναμη και κινούνται πολύ γρήγορα για το μέγεθός τους.


Ο περίφημος δράκος του Κομόντο

Πυκνή βλάστηση στα νησιά του Πάρκου

Οι δράκοι του Κομόντο, όπως όλα τα άγρια ζώα, τείνουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους γι’ αυτό και τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες. Οι ντόπιοι ζουν σε αρμονία με τους δράκους πιστεύοντας ότι είναι αδέλφια τους. Εξάλλου, σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, κάποτε μια μητέρα έφερε στη ζωή δύο μωρά: το ένα ήταν άνθρωπος και το άλλο ήταν δράκος.

Για την προστασία των δράκων και του φυσικού τους περιβάλλοντος, ιδρύθηκε το 1980 το Εθνικό Πάρκο Κομόντο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σήμερα έχει αναλάβει και την προστασία πολλών ζώων και πουλιών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα με πολλούς κοραλλιογενείς υφάλους όπου βρίσκουν τροφή πάνω από 1.000 είδη ψαριών και κατά προέκταση πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως ντούγκογκ, καρχαρίες, φάλαινες, δελφίνια σαλάχια και θαλάσσιες χελώνες.

Σήμερα το Πάρκο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μεγάλης αύξησης του τοπικού πληθυσμού και της αντίστοιχης μείωσης των δασών και των αποθεμάτων νερού. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις απειλούν έμμεσα και τον ίδιο το δράκο, καθώς τα ελάφια Timor, βασικό συστατικό της δίαιτάς του, αποτελούν συγχρόνως αγαπημένη λεία των κυνηγών της περιοχής. Όσο ο αριθμός των ελαφιών μειώνεται και τα δάση αποψιλώνονται, τόσο περισσότερο δυσκολεύονται οι δράκοι να βρουν τροφή και να επιβιώσουν καθώς χρειάζονται τα δάση για να προφυλαχθούν από τον ήλιο.

Το Εθνικό Πάρκο Κομόντο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ινδονησίας και ιδανικός για τους λάτρεις του οικοτουρισμού. Εκτός από τη συνάντηση με τους δράκους, οι επισκέπτες του Πάρκου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη γοητευτική υποθαλάσσια ζωή αλλά και με την τοπική κουλτούρα.


Πηγή: thea




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...