Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ξεφουσκώνει το γαλλικό μοντέλο διάσωσης του ελληνικού χρέους;

http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/euro_105-458x315-458x315.jpg

Μπορεί αρχικώς να επενδύθηκαν πολλές ελπίδες πάνω του…
για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, φαίνεται όμως ότι σιγά - σιγά κι αυτό το σχέδιο αρχίζει να "ξεφουσκώνει".
Ο λόγος αφορά στην γαλλική πρόταση της "ανακύκλωσης" του χρέους, η οποία συζητήθηκε εξαντλητικά τις τελευταίες 48 ώρες, τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο αλλά και στη Ρώμη, αλλά φαίνεται τελικά να μην υιοθετείται καθολικά, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Όπως και με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν απαλείφει τον κίνδυνο της πρόκλησης "πιστωτικού γεγονότος" (credit event), που θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα προκαλούσε το μοιραίο χτύπημα στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Όχι, βεβαίως, ότι η προσπάθεια εγκαταλείπεται.
Αντιθέτως, όπως πληροφορούνται και οι Έλληνες τραπεζίτες, εδώ στην Αθήνα, πάνω στο γαλλικό μοντέλο θα επιχειρηθεί να βρεθεί η οριστική και (πιο) ολοκληρωμένη λύση. Προς το παρόν, όμως, εξακολουθεί να συνιστά ζητούμενο, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και ειδικά μετά την διαρροή της είδησης ότι η διεθνής των τραπεζιτών επρόκειτο να επισκεφθεί χθες τη Ρώμη για να συζητήσει το θέμα και με τις ιταλικές τράπεζες.
Η επίσκεψη, βεβαίως, έγινε, όπως και οι επαφές με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τοπικές τράπεζες, το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν ήταν το προσδοκώμενο, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για αργότερα το όλο εγχείρημα της διάσωσης, μέσω της συγκεκριμένης διόδου. Πάντως, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε κάποιας μορφής λύση, καθώς τα κομμάτια που λείπουν για να συμπληρωθεί το παζλ είναι απλές "λεπτομέρειες", πλέον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την στάση της Γερμανίας υπάρχει θετική διάθεση όσον αφορά την γαλλική πρόταση και αυτό εκφράστηκε μέσω του γερμανικού ΥΠΟΙΚ χθες. Όμως η θετική διάθεση απέχει από μια τελική συμφωνία καθώς υπάρχουν διαφορές ως προς την συγκεκριμένη πρόταση για ζητήματα όπως οι εγγυήσεις για τις τράπεζες και το ποιος θα τις παρέχει…

newscode

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...