Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δίκες «εξπρές» για τη διαφθορά υπόσχεται η κυβέρνηση

Νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε εγκλήματα με πρωταγωνιστές πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους να εκδικάζονται μέσα σε ένα έτος από την έναρξη της έρευνας, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αφορά κυρίως στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην παθητική δωροδοκία, δηλαδή σε εγκλήματα που δεν υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Το υπουργείο προτείνει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προσωπικά από τον έχοντα πολυετή εμπειρία κατά βαθμό Εισαγγελέα Πρωτοδικών, με μέγιστη διάρκεια τους δύο μήνες. Σε σύνθετες και πολύπλοκες υποθέσεις μπορεί να ορισθούν περισσότεροι του ενός εισαγγελείς, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές.  Η ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες.
Ανακριτές και εισαγγελείς υποστηρίζονται στο έργο τους από ομάδα γραμματέων και πραγματογνωμόνων.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς για φορολογικό, τραπεζικό ή οποιοδήποτε άλλο απόρρητο.
Μετά την ανάκριση, η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο προς εκδίκαση και θα προσδιορίζεται μέσα σε δύο μήνες. Στόχος είναι η δίκη να έχει ξεκινήσει  διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την καταγγελία ή την έναρξη της έρευνας.
Δεν θα επιτρέπεται αναβολή, παρά μόνο σε "εξαιρετικές" περιπτώσεις διακοπή.
Αν η υπόθεση σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας καταστεί ώριμη για ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί ο χωρισμός της, ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται για τους υπόλοιπους.
"Είναι γνωστό σε όλους ότι η πατρίδα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία φέρονται ως πρωταγωνιστές πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Παρότι έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποκάλυψή τους, εν τούτοις, σχεδόν κανένα, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ούτε οι σχετικές υποθέσεις έχουν εκδικασθεί ή τουλάχιστον οδηγηθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου", σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...