Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Καταδίκη στρατιωτικών για τον φόνο Αρμένιου δημοσιογράφου

Ένας συνταγματάρχης και πέντε άλλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στη στρατοχωροφυλακή της Τραπεζούντας καταδικάστηκαν για την δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.
Σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνοντια από 4 έτως 6 μήνες καταδίκασε σήμερα τουρκικό δικαστήριο έξι στρατιωτικούς, για αμέλεια σε σχέση με τη δολοφονία, το 2007, του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.
Είναι η πρώτη καταδίκη στρατιωτικών για την υπόθεση, που συγκλόνισε την Τουρκία, ειδικά όταν αποδείχτηκε ότι η αστυνομία όπως και η χωροφυλακή γνώριζαν για μια πιθανολογούμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του, αλλά απέφυγαν να ενεργήσουν.

Ένας συνταγματάρχης και πέντε άλλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στη στρατοχωροφυλακή της Τραπεζούντας, απ' όπου προέρχεται η ομάδα των νέων εθνικιστών που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον Ντινκ, καταδικάστηκαν από δικαστήριο της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Δύο άλλοι στρατιωτικοί αθωώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ποινές ήταν οι υψηλότερες που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει, και οι δικηγόροι της οικογένειας Ντινκ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ετυμηγορία. "Η δίκη έπρεπε να γίνει ενώπιον δικαστηρίου για σοβαρά εγκλήματα. Αλλά, δυστυχώς αυτό δεν συνέβη παρά τις προσπάθειές μας", δήλωσε η δικηγόρος Φετιγιέ Τσετίν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εξάντληση των ενδίκων μέσων τους, πρόσθεσε η δικηγόρος.
Σημαντική προσωπικότητα της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία, ο Χραντ Ντινκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2007 έξω από τα γραφεία της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, της οποίας ήταν διευθυντής, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...