Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ανταποκριτών



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ανταποκριτές ξένου Τύπου μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στα ΜΜΕ που εκπροσωπούν, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα του Μνημονίου και εσχάτως του Μεσοπρόθεσμου.Το newsbomb.gr επικοινώνησε με αρκετούς από αυτούς και μεταφέρει τα ξένα πρωτοσέλιδα, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν τα όσα διαδραματίζονται επί ελληνικού εδάφους, οι γειτονικές και όχι μόνο χώρες.
Ο Γιώργος Κιρμπάκης, ανταποκριτής της Χουριέτ και του CNN Τουρκίας μας είπε:
«Ο τουρκικός τύπος παρακολουθεί από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αφενός επειδή είναι γειτονική χώρα και μέλος της Ε.Ε και αφετέρου διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε και η Τουρκία μια ανάλογη περιπέτεια με το ΔΝΤ. Όμως, προσωπική μου άποψη είναι πως οι κρίσεις αυτές των δυο χωρών έχουν μεγάλες διαφορές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση, ενώ στην Τουρκία υπήρξε με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί αναίμακτα η κρίση.
Στην Τουρκία, πάντως, δεν προσδοκούν τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει γίνει καμία αναφορά ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε στο τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν σε αυτά οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο τουρκικός Τύπος ήταν πολύ πιο σοβαρός από τον διεθνήΔεν υπήρξαν κοροϊδευτικές ειδήσεις ή χλευαστικά σχόλια, όπως έγιναν σε άλλες χώρες και όλοι θυμόμαστε τα σχετικά παραδείγματα, όπως το δημοσίευμα που καλούσε την Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη ή δημοσιεύματα του γερμανικού, του γαλλικού ή του αγγλοσαξωνικού τύπου».
Ο Γκόρο Ρόμπερτ, ανταποκριτής του αλβανικού καναλιού ABC τονίζει: «Στην Αλβανία ο Τύπος ουσιαστικά αναπαράγει τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου, αναλύοντας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η στάση των Αλβανών θα έλεγα ότι είναι μια ψυχρή στάση και αρκετά αποστασιοποιημένη. Δεν παίρνουν κάποια συγκεκριμένη θέση. Μπορεί σε κάποιο κομμάτι του αλβανικού Τύπου να διακρίνεις σε γενικές γραμμές μια συμπαράσταση, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ζουν πολλοί Αλβανοί στην Ελλάδα και είναι πολλές και οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία. Μιλάμε πάντα για τον σοβαρό αλβανικό τύπο, γιατί υπάρχουν και φυλλάδες που τρίβουν τα χέρια τους γι΄αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Πάντως, οι σοβαρές εφημερίδες και τα κανάλια, με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν το θέμα».
Η Αγγελική Κουρούνηανταποκρίτρια της κρατικής γαλλικής, καναδικής και βελγικής τηλεόρασης, αλλά και των αντίστοιχων κρατικών ραδιοφώνων επεσήμανε: «Όλες αυτές οι χώρες αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν περίμεναν καθόλου να γίνουν στην Ελλάδα τόσο εκτεταμένα επεισόδια. Εγώ στην αρχή έστελνα ανταποκρίσεις για το Κίνημα των Αγανακτισμένων, ένα κίνημα που για πρώτη φορά είδαμε στην μεταπολεμική περίοδο, ένα μακρόχρονο κίνημα που δεν είχε βία, που συμμετείχαν όλες οι γενεές και ψηφοφόροι όλων των κομμάτων. Είναι κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα και τονιζόταν αυτό γιατί ήταν χωρίς βία, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που εμφανίστηκαν οι κουκουλοφόροι. Ήταν κάτι που εντυπωσίασε, αλλά τελικά, έτσι όπως εξελίχθηκε, κατακρίθηκε από όλους στις χώρες αυτές. Αυτή η απερίγραπτη, η ασύλληπτη βία της αστυνομίας προκάλεσε. Είναι σαν να έχεις μια αστυνομία που την πληρώνεις για να χειροτερεύει την κατάσταση. Αυτό που ζήσαμε στο Σύνταγμα δεν το έχουμε ξαναζήσει. Αυτό το μίσος της αστυνομίας ήταν απίστευτο. Ο γιος μου δουλεύει ως μεταφραστής με μια ομάδα Γάλλων και φορούσε μια μαύρη μπλούζα κι ένα μαύρο παντελόνι. Είναι 18 χρόνων και φαίνεται η ηλικία του. Η κάμερα έπιασε έναν αστυνόμο να του κάνει άσεμνες χειρονομίες, προσβλητικές, ότι θα τον γα……, ότι θα τον σπάσει στο ξύλο και οι Γάλλοι τον έστειλαν πίσω στο ξενοδοχείο για να αλλάξει ρούχα. Αυτό που το έχουμε δει; Πουθενά! Αυτά τα πλάνα έπαιξαν πρώτα στα κρατικά κανάλια της Γαλλίας, του Καναδά και του Βελγίου. Αυτά είναι τα πρώτα θέματα που έχουν παίξει, όπως και η βία των κουκουλοφόρων. Μάλιστα, το βίντεο του ALTER έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Αυτό που έγινε δείχνει τελικά τι δεν πάει καλά στο ελληνικό κράτος. Τώρα, αυτό που αναρωτιούνται όλοι είναι: ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο, θα εφαρμοστεί, ή το Σεπτέμβρη, όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος ξαναρχίσουμε από το μηδέν. Αυτή είναι η ερώτηση. Όλοι θεωρούν θετικό το ότι ψηφίστηκε, αλλά έχουν κάποιες επιφυλάξεις».
Τέλος, η Άντζελα Αρμπελέζανταποκρίτρια του κρατικό ραδιοφώνου του Ισραήλ, αλλά και της El Pais Κολομβίας, είπε στο newsbomb.gr: «Τις εξελίξεις στην Ελλάδα τις αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικό τρόπο. Με εξαίρεση τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που τρέφουν μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και υπάρχει παράδοση στην αρχαία ελληνική παιδεία, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πολύ σοβαρό τρόπο. Μάλιστα, εδώ και μια εβδομάδα είναι πρώτο θέμα οι εξελίξεις και σήμερα (χθες) έγραφαν πως, «ευτυχώς η Ελλάδα σώθηκε από τη χρεοκοπία λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου». Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τα συγκεκριμένα Μέσα ήταν τα γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, τα σκηνικά βίας και καταστροφών και το πόσο κακή εικόνα περνά στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο. Οι τουρίστες φοβούνται πια να έλθουν και υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις και από την Κολομβία και από το Ισραήλ. Τα επικριτικά σχόλια εστιάζονται στο ότι για να φτάσει μια χώρα σε αυτό το σημείο, είναι σαν να έχεις ένα δέντρο, να χαλάει ένα φρούτο κι αντί να το κόψεις, να το αφήνεις να χαλάσει και τα άλλα. Ενοχλεί η ατιμωρησία που υπάρχει στην Ελλάδα».

newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...