Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Παραπέμφθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πλέον τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αποδοχή ή μη της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, για άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού.

Αναλυτικά, 216 βουλευτές ψήφισαν «ΥΠΕΡ» της παραπομπής για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, 9 «ΚΑΤΑ» και 7 «ΠΑΡΩΝ».

Ενώ γι' αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες υπήρξαν 215 «ΥΠΕΡ», 9 «ΚΑΤΑ» και 8 «ΠΑΡΩΝ».

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου πείσθηκε από τις ισχυρές ενδείξεις του πορίσματος, οι οποίες «φωτίζουν» την τέλεση των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον πρώην υπουργό.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα αποφασίσουν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, και αυτό γιατί πρόσφατες νομικές εκτιμήσεις -τις οποίες εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης- αναφέρουν ότι τόσο το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος όσο και η παθητική δωροδοκία δεν εμπίπτουν στο νόμο περι ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδια να τα διερευνήσει είναι αποκλειστικά η τακτική Δικαιοσύνη.

Υπό αυτά τα δεδομένα τρία είναι τα σενάρια που διαμορφώνονται: το πρώτο αναφέρει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα δεχθεί την ερμηνεία που έδωσε ο κ. Καστανίδης και θα παραπέμψει τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Δικαιοσύνη.

Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και μια υποκατηγορία, που λέει πως τα μέλη του Συμβουλίου μπορεί να αποφασίσουν πως για το αδίκημα του «ξεπλύματος» αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και γι' αυτό της παθητικής δικαιοσύνης οι ίδιοι.

Το δεύτερο -και αρκετά πιθανό- είναι να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, δηλαδή παραπομπή του πρώην υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο, ενώ τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο να θεωρηθεί -σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- πως τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί!



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...