Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δημοπρασίες ακόμα και μέσω διαδικτύου ή τηλεόρασης

Μέτρο για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αξιοπιστίας της χώρας -το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης- θα αποτελέσει η επιτυχία ή μη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η εξασφάλιση 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. έως τον Δεκέμβριο.
Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κατά την έγκριση του διορισμού του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Ι. Κουκιάδη και Κ. Μητρόπουλο.
Εξάλλου χθες το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τις προκηρύξεις για την εύρεση συμβούλων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (πώληση του 34% έως τον Δεκέμβριο) και των κρατικών λαχείων.
Ειδικότερα ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου πρέπει να εξασφαλιστούν μέχρι τον Ιούλιο 2014, 30 δισ. ευρώ" και προανήγγειλε ότι "οι σύνθετες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν με πολλή προσοχή στη συνέχεια".
Δύσκολο εγχείρημα
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι οι δημοπρασίες μπορεί να γίνονται μέσω διαδικτύου ή και της τηλεόρασης (όπως γίνεται στην Τουρκία) και για τον σκοπό αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κανάλι της Βουλής!
Οι κ. Κουκιάδης και Μητρόπουλος παραδέχθηκαν ότι "πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα και ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία στην οποία βιάζεσαι να πουλήσεις, με αποτέλεσμα να μην πετύχεις και την καλύτερη τιμή". Επεσήμαναν ότι το Ταμείο θα είναι λειτουργικά έτοιμο μέσα σε 45 ημέρες, ενώ τόνισαν ότι "ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της σύμβασης του αεροδρομίου, της άδειας των κρατικών λαχείων και την επίσπευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς θα "τρέξει" η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για "συνεπένδυση με τους αγοραστές, όσον αφορά στα ακίνητα για 30 έως 50 χρόνια", καθώς και "για μακροχρόνια ενοικίαση δικαιωμάτων".

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...