Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ένα εκατ. ευρώ για το παλαιότερο βιβλίο κανονισμών του ποδοσφαίρου !!!

Το αρχαιότερο βιβλίο κανονισμών του ποδοσφαίρου… πλέον έχει νέο κάτοχο!

Αυτό το σπάνιο, και πολύτιμο, χειρόγραφο ποδοσφαιρο-ντοκουμέντο (φωτό) πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αντί του ιλιγγιώδους ποσού του 1.033.000 ευρώ!!!

Μέχρι πρότινος, πάντως, βρισκόταν στα αρχεία της Σέφιλντ FC. Που αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο πιο παλιός ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου (έχει ιδρυθεί το 1857)!

Η ομάδα (που, σημειωτέον, αγωνίζεται στην 8η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) έβγαλε σε δημοπρασία το βιβλίο προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για να εκπληρώσει διάφορα αναπτυξιακά σχέδια που έχει, μεταξύ των οποίων είναι και η ανέγερση νέου γηπέδου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της, Ρίτσαρντ Τιμς, δήλωσε σχετικά με την πώληση του βιβλίου: «Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά του από όλο τον κόσμο, κάτι που αντανακλά την παγκόσμια απήχηση του αθλήματος».

Και, για να σας δώσουμε μια ιδέα του πόσο σημαντικό είναι αυτό το ντοκουμέντο, σας αναφέρουμε απλώς ότι περιέχει κανόνες οι οποίοι γράφτηκαν πέντε χρόνια πριν την ίδρυση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (σ.σ. 1863), αλλά και ότι βοήθησε στο να εναρμονιστούν οι κανονισμοί αγώνων του αθλήματος, το οποίο τότε αναπτυσσόταν σε διάφορα μέρη της Αγγλίας.

Μάλιστα, κάποιοι απ’ τους κανόνες που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο ισχύουν ως τις μέρες μας. Για παράδειγμα, το κόρνερ, το οριζόντιο δοκάρι, και το έμμεσο φάουλ!!!



balleto.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...