Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ερευνα για 3 πρακτικές τραπεζών


Τη νομιμότητα τριών πρακτικών τραπεζών ερευνά αυτές τις μέρες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", πρόκειται για τη χρέωση προμηθειών σε δανειολήπτες που πληρώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες στα γκισέ, για την επιβολή "πέναλτι" -πέραν των τόκων υπερημερίας- σε όσους καθυστερούν την πληρωμή δόσεων δανείων και την αφαίρεση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και αυτές έχουν ομαδοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες:
? Τέσσερις τράπεζες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας πελατών τους, καθώς οι τελευταίοι είχαν οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες που είχαν συνάψει από τα καταστήματά τους. Η πρακτική αυτή ακολουθείτο εν αγνοία των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες υπό την προϋπόθεση όμως να μένει στους λογαριασμούς τουλάχιστον ένας μισθός. Ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες, καταθέτες διαμαρτυρήθηκαν πως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Υπήρχε, μάλιστα, περίπτωση ανέργου στον λογαριασμό του οποίου ήταν κατατεθειμένο το επίδομα των 400 ευρώ και η τράπεζα του αφαίρεσε τα 200 για οφειλή του.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει ξανά τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πέρυσι και είχε παρέμβει με ανακοίνωσή της. Τότε οι τράπεζες που εφάρμοζαν αυτή την τακτική σταμάτησαν. Ομως, από την άνοιξη άρχισαν ξανά.
  • Δύο τράπεζες χρεώνουν με πέναλτι από 3 μέχρι και 120 ευρώ δανειολήπτες που καθυστερούν την πληρωμή των δόσεών τους. Πρόκειται για πάσης φύσεως δάνεια και σημειώνεται ότι αυτό το πέναλτι το επιβάλλουν παρά τη χρέωση σε τέτοιες περιπτώσεις με τους τόκους υπερημερίας.
  • Τράπεζα που εκδίδει πιστωτική κάρτα εισπράττει προμήθεια 0,30 ευρώ από τους πελάτες της όταν εκείνοι θέλουν να την πληρώσουν στο γκισέ καταστήματός της.
ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...