Άκαρπη απέβη και η σημερινή συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών Γ. Ραγκούση, με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών να προαναγγέλλουν ακόμα πιο σκληρή αντίδραση απέναντι στην αδιαλλαξία -όπως είπαν- της κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες 48ωρη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν επιτακτικά εδώ και τώρα αποδοχή του αιτήματος που έχουν διατυπώσει για πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των αδειών και τον υπουργό να τους αντιτάσσει τη δική του θέση, ότι ο ίδιος, δηλαδή, θα καταθέσει τις προτάσεις του έως το τέλος του μήνα και πάνω σ΄αυτές να γίνει ουσιαστικός διάλογος με κανόνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ότι η πολιτεία θα λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει τις ακραίες συμπεριφορές, που εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.
Μάλιστα, το πρωί ο υπουργός έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο με θέμα "Διοικητικές κυρώσεις για κατάληψη εθνικών, επαρχιακών κλπ οδών από ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ", προς τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, στην οποία η κυβέρνηση προειδοποιεί με αφαίρεση αδειών και πινακίδων όσους ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αποκλεισμούς δρόμων.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πάντως ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως εντός της ημέρας αναμένεται πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα αφορά τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.
"Θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον", υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα σενάρια τα οποία έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, γιατί, καθώς είπε, βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία διαλόγου.
Ο υπουργός Επικρατείας έκανε νέα έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν τις "ακατανόητες" κινητοποιήσεις τους, όταν η κυβέρνηση έχει ζητήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα οδηγεί σε απελευθέρωση του επαγγέλματος και όχι σε μη απελευθέρωση. Τόνισε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί θα έπρεπε να είχαν ήδη σταματήσει και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια. Και επέκρινε τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, όπως είπε, με μεγάλη καθυστέρηση, ζήτησε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, οι οποίες κάνουν μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση από τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Μεταφορών στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου επιδιώκουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Στην είσοδο του υπουργείου Μεταφορών είχαν παραταχθεί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ.
Ήδη από τις 9 παρά τέταρτο ιδιοκτήτες ταξί από την Πάτρα, το Αίγιο και την Αιτωλοακαρνανία απέκλεισαν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αλλά και την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ρίου. Η κίνηση των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο γίνεται από την παλαιά εθνική οδό, μέσω των κόμβων Ρίου και Σελιανίτικων, ενώ οχήματα και επιβάτες περνούν το Ρίο - Αντίρριο με τα φέρι μποτ. Όσον αφορά τη διάρκεια των αποκλεισμών, οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν ανακοινώσει, ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται επί τόπου.
Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν τη Τρίτη στην Τρίπολη και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Στη Θεσσαλονίκη οι οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν πεζή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με σταθμούς το Δημαρχείο και τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Β. Ηρακλείου. Στη συνέχεια, οι αυτοκινητιστές κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της οδού Τσιμισκή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καρατάκης.
Στην πορεία συμμετέχουν περί τα 500 άτομα σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία και προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Το απόγευμα, η κεντρική επιτροπή των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει τα σχετικά με τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί Νομού Χαλκιδικής παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο στα Μουδανιά, "διαδηλώνοντας ειρηνικά και χωρίς να ταλαιπωρούν τους εκδρομείς", όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Αντώνης Παπαθανασίου.
Τεταμένη η κατάσταση στη Κρήτη
Αποκλεισμένο κρατούν από το πρωί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί από ολόκληρη την Κρήτη όπου αναμένονται μόνο σήμερα επιπλέον 756 πτήσεις τσάρτερ με χιλιάδες τουρίστες.
Εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα όταν σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ταξιτζήδων με την Αστυνομία να κάνει χρήση καπνογόνων για να διαλύσει τα μπλόκα των ταξιτζήδων και τους ιδιοκτήτες ταξί να "απαντούν" με πετροπόλεμο.
Ο Εισαγγελέας Ηρακλείου (μετά από άκαρπη σύσκεψη στο γραφείο της αερολιμενάρχη Ηρακλείου) έδωσε εντολή να ανοίξουν οι δρόμοι. Αμέσως αστυνομικές δυνάμεις που είχαν μέχρι εκείνη την ώρα διακριτική παρουσία εντός του αεροδρομίου, βγήκαν έξω, ενώ την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ταξί, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν, προετοιμάστηκαν να "αντιμετωπίσουν" τους αστυνομικούς.
Οι αστυνομικοί απώθησαν τους ταξιτζήδες προς τη λεωφόρο Σενετάκη και την Αλικαρνασσό, αλλά οι ταξιτζήδες άρχισαν να τους πετούν πέτρες και ξύλα κι έτσι οι αστυνομικοί "απάντησαν" με καπνογόνα.
Επίσης, ομάδα ιδιοκτητών ταξί επιχείρησε να φθάσει στο κτίριο του αεροδρομίου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν μετά την παρέμβαση των αστυνομικών .
Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποκλείσει και τις δύο εισόδους για το αεροδρόμιο (από την πλευρά της ΣΕΑΠ και τη λ. Σενετάκη) επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε οχήματα έκτακτης ανάγκης, ασθενείς και ΑμΕΑ. Οι τουρίστες αναγκάζονται να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο με τα πόδια ενώ αρκετοί είναι αυτοί που φεύγουν από το νησί απογοητευμένοι.
Στη Κέρκυρα, αποκλεισμένη είναι η κεντρική είσοδος του λιμανιού. Σκοπός της σημερινής κινητοποίησης, όπως λένε, είναι να μην επιτρέψουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών για τους πελάτες από τα κρουαζιερόπλοια .Στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες ταξί προγραμματίζουν, το μεσημέρι, να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του αεροδρομίου.
Λίγο πριν, αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις "πειρατές" ταξιτζήδες έξω από το αεροδρόμιο, την ώρα που μετέφεραν τουρίστες από διάφορα σημεία του νησιού έναντι χρηματικής αμοιβής.
Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτήτων ταξί Θ. Μίαρης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν είναι οι μοναδικοί, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, η "πειρατεία" ανθεί στο νησί. Μάλιστα, είπε ότι έχουν ζητήσει από το ΣΔΟΕ να κάνει ελέγχους σε λιμάνι και αεροδρόμιο, καθώς, όπως υποστήριξε, από τις παράνομες μεταφορές πελατών το κράτος δεν εισπράττει τον ανάλογο φόρο.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας προχώρησαν χθες στο άνοιγμα των διοδίων στην γέφυρα και στο Ρίο, αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν, χωρίς να πληρώνουν.
"Δεν ήρθαμε εδώ για να αποφασίσουμε, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα", τόνισε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΤΑ. "Θα κάνουμε κινητοποιήσεις, αλλά θα πρέπει ν΄ αποφεύγουμε λάθη, όπως αυτά που έγιναν στον Πειραιά, όπου συνάδελφοί μας πέταξαν λάδια στους δρόμους", υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν επιθυμούν επεισόδια και κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ότι δυναμιτίζουν το κλίμα.
news247.gr