Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν ζητούν αποδείξεις


Με τις αλλαγές στις ποινές της εφορίας που αφορούν παραβάσεις από τις επιχειρήσεις αλλά και τους απλούς πολίτες, την αλλαγή του τρόπου συμβιβασμού και το κλείσιμο υποθέσεων προστίμων που εκκρεμούν στα δικαστήρια θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα το πρώτο μέρος του πολυδιαφημισμένου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευ. Βενιζέλο με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, του νέου υφυπουργού κ. Ι. Μουρμούρα, του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί από τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών ενώ εξετάζεται να περιληφθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού του πόθεν έσχες και του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι ή τις καταθέσεις τους όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα κατατεθούν στη Βουλή στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012 και θα προβλέπεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μειώσεις «συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών». Μεταξύ άλλων, προωθούνται νέα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση -των περισσότερων- φοροαπαλλαγών, καθολικό «πόθεν έσχες» και νέα -αυστηρότερα- τεκμήρια.
Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προβλέπεται ανατροπή στον τρόπο συμβιβασμού και πληρωμής των προστίμων. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα αν για παράδειγμα επιβληθεί σε κάποιον πρόστιμο για φορολογικές παραβάσεις 10.000 ευρώ μπορεί να συμβιβαστεί στο ποσό των 3.300 ευρώ και να πληρώσει το τελικό αυτό πρόστιμο σε δόσεις. Με το νέο σύστημα, το ίδιο πρόστιμο μειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωμή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις, αλλά το νέο στοιχείο είναι, ότι αν δεν πληρώσει κάποιος το τελικό ποσό χάνει την έκπτωση και βεβαιώνεται στην ουσία όλο το ποσό του προστίμου δηλαδή το 100%.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερα ήταν σύνηθες το φαινόμενο κάποιος να συμβιβαστεί, να μειωθεί το πρόστιμό του στο 1/3 και μετά ποτέ να μην πληρώσει την οφειλή. Αυτό σταματάει με το νέο σύστημα προκειμένου να αναγκάσει τους παραβάτες να πληρώνουν τα πρόστιμα. Ετσι, τουλάχιστον ελπίζει ότι θα συμβεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, νέο στοιχείο στο σύστημα επιβολής προστίμων είναι ότι θα ισχύσει σύστημα επιβράβευσης, αλλά απ' αυτό θα επωφελούνται μόνο όσοι εξοφλήσουν στο σύνολό του και στις προβλεπόμενες δόσεις τις ποινές που τους έχει επιβάλει η εφορία. Συγκεκριμένα, αν κάποιος έχει πρόστιμα 10.000 ευρώ και το πληρώσει εφάπαξ θα έχει αρχικά την έκπτωση του 60% δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει 4.000 ευρώ με το συμβιβασμό και στη συνέχεια θα έχει περαιτέρω έκπτωση 30% δηλαδή 1.200 ευρώ εφόσον πλήρωσε το ποσό εντός του χρόνου που προβλέπει η νέα διάταξη. Συνολική έκπτωση 7.200 ευρώ ή σε ποσοστό 72%.
Από την άλλη, επανέρχεται η επιβολή του προστίμου στους απλούς πολίτες που δεν ζητούν απόδειξη, η οποία θεσπίστηκε και παλαιότερα αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Πλέον όσοι «συλλαμβάνονται» από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά να μην έχουν πάνω τους την προβλεπόμενη απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ ακόμη και αν έχουν λάβει απόδειξη μικρότερης αξίας.
Με το νέο Κανόνα Απεικόνισης Συναλλαγών, εκλογικεύεται το σύστημα επιβολής των προστίμων για εικονικά και πλαστά τιμολόγια και επιβάλλεται πλέον πρόστιμο εφόσον η συναλλαγή είναι πάνω από 5.000 ευρώ πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου ενώ με το σύστημα που ισχύει σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας με συνέπεια να επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα που ποτέ δεν εισπράττονταν ή εκκρεμούν στα δικαστήρια.



tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...