Απάντηση στα όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, δίνει με άρθρο του στη Le Monde, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι τα στοιχεία της Ελλάδας, την περίοδο της ένταξής της στην ευρωζώνη, δεν ήταν πλαστά και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Ν. Σαρκοζί επιμένει σε αυτή την άποψη.
"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα το ελληνικό πρόβλημα σε μια κρίσιμη στιγμή" σημειώνει ο κ. Σημίτης, ο οποίος αναφερόμενος στον Νικολά Σαρκοζί και τις δηλώσεις του στο κανάλι TF1 περί "χαλκευμένων στοιχείων" και "λάθους" τονίζει ότι τα κριτήρια εισόδου ήταν συγκεκριμένα.
Επίσης, ο Κώστας Σημίτης προσθέτει ότι η Ελλάδα είχε πιάσει όλους τους στόχους εκείνη την εποχή και οι επιδόσεις της ελέγχθηκαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορεί ότι φούσκωσε το έλλειμμα με λογιστικές αλχημείες.
"Η Ελλάδα εισήλθε, στη ζώνη του ευρώ, βάσει των επιδόσεων της το 1999. Το 2004, μετά τις εκλογές και την άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Τα τελευταία αντί να εγγράφονται στην ημερομηνία παραλαβής του εξοπλισμού, όπως ίσχυε στις άλλες χώρες, μεταφέρθηκαν στην ημέρα τις παραγγελίας. Έτσι, σημαντικά ποσά που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό μετά το 2004, καταγράφηκαν ως έξοδα της προηγούμενης περιόδου και το γεγονός αυτό επιβάρυνε το έλλειμμα" γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Σημίτης, οργισμένος, σημειώνει ότι είναι "θλιβερό" το γεγονός ότι ο Σαρκοζί, αναφέρεται ξανά σε αυτό το ζήτημα με αυθαίρετο τρόπο και ότι δεν λαμβάνει υπόψη το κύρος των υπηρεσιών της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη το 1997 (ήταν 3,3%) ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Ελλάδας (3,1%).
"Ας ευχηθούμε ότι η εμμονή του(σσ του Σαρκοζί) με τα στατιστικά θα δώσει τη θέση της σε μια πιο υπεύθυνη τοποθέτηση, που θα επικεντρώνεται στις απαραίτητες συνθήκες για να εξασφαλιστεί η συνύπαρξη των χωρών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης εντός της νομισματικής ένωσης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που εγγυάται την συνέχεια του ευρωπαϊκού οράματος" καταλήγει ο κ. Σημίτης.
news247.gr