Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ!




Το «πράσινο φως» για τη λήψη γενετικού υλικού για εξέταση DNA και δια της βίας(!), ανάβει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κονταξή, με αποδέκτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αφού αναφέρει πως η λήψη γενετικού υλικού για τη διενέργεια εξέτασης DNA είναι υποχρεωτική, επισημαίνει πως η «ρήτρα της υποχρεωτικότητας περιλαμβάνει κατά λογική αλλά και νομική αναγκαιότητα και την δια βίας εκτέλεση της απόφασης των διωκτικών αρχών» για τη λήψη του υλικού από συγκεκριμένο κατηγορούμενο…. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην γνωμοδότησή του ο κ. Κονταξής: «Εάν γίνει δεκτόν ότι δεν περιλαμβάνει και την δια βίας εκτέλεση της σχετικής υποχρέωσης των διωκτικών αρχών τότε διερωτάται κανείς τι νόημα έχει. Το λεγόμενο ότι το υποχρεωτικό έχει την έννοια ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η θέληση του κατηγορουμένου, δεν απαιτείται η συναίνεση αυτού και μόνο, τότε είναι κενό περιεχομένου. Το διωκτικό όργανο είναι μεν δηλαδή υποχρεωμένο να λάβει γενετικό υλικό για ανάλυση πλην όμως η εκτέλεση της υποχρεώσεώς του αυτής θα εξαρτάται από τον κατηγορούμενο, δηλαδή χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η εκτέλεσή της. Έτσι ο κατηγορούμενος θα μπορεί να ματαιώσει τη διενέργεια της ανάλυσης, η οποία πλέον θα εξαρτάται από αυτόν. Τότε τι νόημα έχει το υποχρεωτικό. 

Όταν ο κατηγορούμενος δεν συναινεί στη λήψη γενετικού υλικού τότε πως θα γίνει η υποχρεωτική λήψη αυτού από αυτόν για να γίνει η ανάλυση; Το να λέει κάποιος ότι υφίσταται υποχρέωση λήψης του γενετικού υλικού για ανάλυση DNA αφενός και αφετέρου ότι αυτή γίνεται χωρίς τη συναίνεση του κατηγορουμένου και ότι δεν περιλαμβάνεται στην άνω υποχρεωτική λήψη και τη δια βίας λήψη του άνω υλικού [αφού δεν συναινεί ο κατηγορούμενος] δεν είναι συνεπής προς εαυτόν εάν δεν αποδείξει άλλον νομικό τρόπο λήψεως του ρηθέντος υλικού». 

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Κονταξή, η λήψη DNA από κατηγορούμενο και η ανάλυσή του, συμβάλλει στην ανεύρεση της αλήθειας από τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται – όπως σημειώνει - για σπουδαίο αποδεικτικό μέσο  που αν και μπορεί να αποτελεί επέμβαση σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, εντούτοις δεν προσκρούει σε αυτά έστω και αν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του κατηγορουμένου.



Πηγή apospasma.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...