Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Δόθηκε τέλος σε μια χαοτική εβδομάδα»


Κυριαρχεί η είδηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στα ξένα ΜΜΕ που επισημαίνουν ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη στις...χαοτικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
"Οι Έλληνες συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου" είναι ο τίτλος του BBC το οποίο στην ανάλυσή του σημειώνει ότι πρόκειται για την "τελική πράξη" μιας πολιτικά ταραχώδους εβδομάδας, σημειώνοντας ότι και οι δυο πλευρές- κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- επιδόθηκαν σε ένα πολιτικό παιχνίδι των άκρων.
Στη συμφωνία των δυο πολιτικών ηγετών αναφέρεται και η εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι το κύριο σημείο της διαφωνίας ήταν το "ποιος θα διαδεχόταν τον 59χρονο απόγονο της πιο διάσημης πολιτικής δυναστείας της Ελλάδας".
Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει ότι μέχρι να γίνει γνωστό το όνομα του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές θα συνεχιστεί.
" Ελλάδα, συμφωνία για (κυβέρνηση) εθνικής ενότητας, εκλογές μετά τα μέτρα διάσωσης" είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica η οποία κάνει αναφορά στην πιθανή ημερομηνία εκλογών- την 19η Φεβρουαρίου- αλλά και στον Λουκά Παπαδήμο, ως τον πιθανό επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.
"Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την Ελλάδα, εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου" τιτλοφορείται το άρθρο της γαλλικής Le Figaro η οποία σημειώνει:
"Μετά από δυο βδομάδες ενός ψυχοδράματος που εξόργισε τους αρχηγούς των κρατών και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ανησύχησε τις αγορές, οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, εν τέλει έδωσαν ένα καθαρό μήνυμα, ώστε να μπορέσει η πατρίδα τους να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρω-ζώνης".
"Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και για την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα" γράφει η Le Monde κάνοντας επίσης αναφορά στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου.
"Η Ελλάδα θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση για να παραμείνει στο ευρώ" γράφει ο Independent, σημειώνοντας με τη σειρά του ως πιθανό επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης τον Λουκά Παπαδήμο.
"Ως οικονομολόγος με κύρος, ο κύριος Παπαδήμος θα αποκαταστήσει κάποια από την αξιοπιστία που χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής εβδομάδας πολιτικής αναταραχής" γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πρότερος ρόλος του Λ. Παπαδήμου ως συμβούλου του πρωθυπουργού θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαδικασίες για την επιλογή του στον ρόλο του μεταβατικού πρωθυπουργού.
Ο Independent πάντως δεν παραλείπει να δείξει την έξοδο και στον Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας ότι καθώς πλησιάζει το "αναπόφευκτο τέλος της πολιτικής καριέρας" του Γ. Παπανδρέου, αυξάνονται οι πιέσεις και προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να παραιτηθεί.
Τέλος σε ένα πολύ καυστικό άρθρο τους με τίτλο "Το ταπεινωτικό τέλος του σοσιαλιστή μεταρρυθμιστή της Ελλάδας" οι Financial Times γράφουν ότι η κρίση χρέους έδιωξε τον πρωθυπουργό σχεδόν δυο χρόνια μετά την εκλογή του, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα θυμούνται τον Παπανδρέου με μια γεύση πικρίας, "ως τον άνθρωπο που χαμογελώντας δήλωσε λεφτά υπάρχουν, παρότι συγκεντρώνονταν ήδη τα σύννεφα της χρηματοοικονομικής καταιγίδας".

ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...