Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σφίγγει ο κλοιός για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία


Εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει και το μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Αν και ο ίδιος ο Καβαλιέρε δηλώνει ότι δεν παραιτείται, είναι σαφές ότι χάνει τον έναν με τον άλλο τους συμμάχους του.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς εποπτείας από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήρθε το πρώτο ηχηρό καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν εφαρμόσει τα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευθεί, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.
«Αν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όροι που τέθηκαν προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ισχύουν πλέον, είναι ελεύθερο να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Όπως υπογράμμισε η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να καταστεί πιστωτής τελευταίου καταφυγίου, ενώ δεν προτίθεται να αναλάβει τις ευθύνες των κυβερνήσεων.
«Η δουλειά μας δεν είναι να διορθώνουμε τα λάθη των πολιτικών» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Κριστιάν Νουαγιέ. «Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ' αόριστον τα κράτη» σημείωσε στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν περνά από το τύπωμα χρήματος.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός περνάει τις δυσκολότερες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομία, ερχόμενος αντιμέτωπος με μία ομάδα «ανταρτών» στη Βουλή και βλέποντας τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να επιδεινώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου ο συντονιστής του κυβερνώντος κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι ότι οι βουλευτές, που στηρίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι μόνο 306, την ώρα που για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ακόμη και για υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η παραίτηση Μπερλουσκόνι έχει πάψει να θεωρείται ταμπού.
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε χθες ότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις για συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Η μόνη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση θα ήταν μέσω εκλογών» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα απογοητεύσει τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας, όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσο όρο 11 μήνες. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εποπτείας των μεταρρυθμίσεων από το ΔΝΤ και την Κομισιόν επανέλαβε ότι ήταν αίτημα της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης και μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή. Μερίδα πολιτικών αναλυτών διαβλέπει μακιαβελική πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού πίσω από το αίτημα για εποπτεία.
Όπως αναφέρουν η ταπεινωτική αυτή επιτήρηση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τον ίδιο, καθώς θα ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης «στο όνομα του εθνικού συμφέροντος». Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι αύριο στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2010.
Θυσίες ζήτησε, εν τω μεταξύ, από όλους τους Ιταλούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας» είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης πολιτικών θυμάτων του φασισμού, προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας, αντιμετωπίζοντας δύσκολες επιλογές».
«Δεν το συζητάμε»
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα, που θέλουν τη γερμανική κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ύστερα από σχετικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες.
«Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Γερμανίας, τα οποία διαχειρίζεται η Μπούντεσμπανκ, δεν τέθηκαν προς συζήτηση στη Σύνοδο του G20» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Παραδέχθηκε ότι αρκετές χώρες πρότειναν την αξιοποίηση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDRs) για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωσε δε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν τέτοιου είδους προτάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Aπό την πλευρά του εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση των αποθεμάτων ή των SDRs.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» ανέφερε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και αποθέματα χρυσού της γερμανικής κεντρικής τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή της Γερμανίας στο EFSF κατά περισσότερο από 15 δισ. ευρώ. Επεσήμαινε ακόμη ότι πολλοί ηγέτες στις Κάννες πρότειναν οι κεντρικές τράπεζες να εναποθέσουν το ισοδύναμο των 50 έως 60 δισ. ευρώ, που διακρατούν σε τραβηχτικά δικαιώματα, ώστε το EFSF να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για την αύξηση της χρηματοδοτικής του ικανότητας. Μία τέτοια κίνηση, μάλιστα, δεν θα απαιτούσε έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών. Παράλληλα η εφημερίδα «Die Welt» σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα της Μπούντεσμπανκ.
Λήψη μέτρων από το Παρίσι για διαφύλαξη του «ΑΑΑ»
Τις τελευταίες λεπτομέρειες νέου πακέτου μέτρων λιτότητας φέρεται να μελετάει η γαλλική κυβέρνηση, επιδιώκοντας την υλοποίηση των στόχων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 20% το 2012 και διαφύλαξη της πιστοληπτικής κατάταξης του τριπλού Α, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη ανακοινώσει την ανάγκη έγκρισης πρόσθετων μέτρων λιτότητας, ύψους μεταξύ έξι και οκτώ δισ. ευρώ, αποτελώντας το δεύτερο πακέτο μέτρων μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Με την κρίση χρέους να συνεχίζει να υπονομεύει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Σαρκοζί έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο 1% για το 2012, από 1,75% της προηγούμενης πρόβλεψης.
Πιό αυστηρά από το 1945
Σε προχθεσινή του ομιλία σε θέρετρο των Αλπεων, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι τα πιο αυστηρά που έχει βιώσει η Γαλλία από το 1945. Η κυβέρνηση του Παρισιού έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού από το 5,7% του ΑΕΠ φέτος στο 4,5% την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τον κ. Φιγιόν, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 45 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, με τη μείωση να προέρχεται από περικοπές δαπανών και αύξηση των κρατικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της πάταξης των φορολογικών «καταφυγίων», διεμήνυσε ο κ. Φιγιόν, προσθέτοντας ότι έχει έλθει για τη Γαλλία η ώρα της αλήθειας, αναφερόμενος στον κίνδυνο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ εάν «σπάσει την παράδοση των υψηλών ελλειμμάτων», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Journal du Dimanche».
Κύπρος
Στην Κύπρο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, έθιξε το ζήτημα της αύξησης των φόρων, ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από την οικονομική κρίση, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody's κατά δύο βαθμίδες. Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας στο Baa3 -ένα επίπεδο πριν από την κατηγορία junk- προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να χρειασθεί η χώρα έκτακτη οικονομική βοήθεια.
«Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε αρκετά αξιόπιστοι ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης, χαρακτηρίζοντας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πακέτο μείωσης μισθών του δημόσιου τομέα και μέτρων εξοικονόμησης δαπανών.

naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...