Μία περίπλοκη και πρωτόγνωρη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προτείνει η Wall Street Journal.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι απαιτείται ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα συναίνεση για το πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων επιβλαβών συνεπειών στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό χάος που επικρατεί στη χώρα.
Αλλά επιτρέψτε μου να προσφέρω την ταπεινή μου συμβουλή προς τους σοφούς της Ευρώπης. Υπάρχει διέξοδος: ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ακούστε με", προτρέπει στο άρθρο της η Vincent Cignarella.
Η συντάκτρια εκτιμά ότι υπάρχουν δυο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι η εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων, αλλά και η επαναφορά της ροής κεφαλαίων, ενώ ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.
Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής: η Αθήνα θα θεσπίσει τη δραχμή, ένα φυσικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για όλες τις εμπορικές συναλλαγές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, με ταυτόχρονη φυσικά αντικατάσταση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για όλες τις πληρωμές.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος αυτού θα καθορίζεται από τις αγορές, ωστόσο θα είναι επιτρεπτή και η περιστασιακή παρέμβαση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.
Παράλληλα, όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα έχει το δικό της νόμισμα και θα κερδίσει ξανά πλεονέκτημα στις αγορές έναντι της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το γεγονός αυτό, θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των μέτρων λιτότητας.
"Άλλωστε η λιτότητα από μόνη της δεν έχει δείξει έργο, δεδομένου ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και σύμφωνα με τα τρέχοντα έξοδα, δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη", προσθέτει συντάκτρια.
Τελικά όμως, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική δραχμή θα εναντιώσει την ισχύ του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η αξία της θα καθοριστεί από τις ελληνικές υποχρεώσεις.
Αλμούνια: "Αστήρικτες οι φήμες για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων"
"Οποιαδήποτε φήμη σχετικά με τη δημιουργία ενός πυρήνα ευρωζώνης δεν βοηθάει και δεν είναι αστήρικτη", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia.
"Η σπέκουλα για τη δημιουργία νέων ζωνών στο ευρώ δεν βοηθάει κανέναν".
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν reports ότι ετοιμάζεται ένα γκρουπ με τις ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πώς θα προστατευτεί ο πυρήνας της ευρωζώνης από την αναταραχή στις αγορές.
Ο Almunia δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους οίκους αξιολόγησης. Τόνισε ακόμη ότι εάν υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες που επισημάνθηκαν στην Κομισιόν, θα εξεταστεί.
Αλλά ο Almunia δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει, δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή στο τμήμα περί ανταγωνισμού που θα πρέπει ο ίδιος να κοιτάξει.
"Τα προβλήματα με τους οίκους αξιολόγησης δεν είναι προβλήματα ανταγωνισμού, ούτε οι οίκοι είναι καρτέλ", τόνισε ο Almunia.
Η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε προτάσεις για την ενίσχυση της εποπτείας στους οίκους. Ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier, δήλωσε ότι θέλει να δει περισσότερο ανταγωνισμό στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης.
news247.gr