Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μάχη χαρακωμάτων από τον Σίλβιο


Μια απελπισμένη μάχη χαρακωμάτων για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς ακόμη και η φήμη για την παραίτησή του που διακινήθηκε χθες ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε άνοδο το χρηματιστήριο του Μιλάνου και να περιορίσει τις απώλειες στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο ιταλός Πρωθυπουργός έπαιξε χθες ένα από τα τελευταία του χαρτιά με μια τηλεφωνική δήλωση στην εφημερίδα «Λίμπερο». «Αύριο (σ.σ.: σήμερα) η Βουλή θα ψηφίσει για τον ισολογισμό του Δημοσίου. Επειτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που έστειλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θέλω να κοιτάζω στα μάτια αυτούς που θα με προδώσουν», φέρεται να δήλωσε. Οι μελοδραματικοί τόνοι φαίνεται να είναι το τελευταίο όπλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προσπάθειά του να παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησής του. Οι επαφές και οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, ωστόσο, δείχνουν ότι όλοι στην Ιταλία βρίσκονται με το μυαλό στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε στη βίλα του στο Μιλάνο αρχικά με τα δυο του παιδιά από τον πρώτο του γάμο, στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Mediaset και τέλος με τον δικηγόρο του. Στη Λέγκα του Βορρά, κυβερνητικό εταίρο του Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κορυφής ενώ στη Βουλή οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ξεχωριστές συναντήσεις.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Η έντονη κινητικότητα στην πολιτική σκηνή δεν άφησε καθόλου αδιάφορες τις αγορές. Οι φήμες για την τύχη της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε φρενίτιδα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ η νέα επίθεση που δέχθηκαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα οδηγούσε σε απώλειες της τάξης του 2,5% τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα ιταλικά σπρεντ σημείωναν νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 500 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπερνούσαν την ίδια ώρα το 6,6%, καθιστώντας απαγορευτικό στην ουσία τον δανεισμό της Ιταλίας από τις αγορές. Η φήμη για παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστελνε κύματα ευφορίας στις αγορές. Η διάψευσή της προκαλούσε νέο πανικό και νέες απώλειες. Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και η παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών αποδείχθηκε κενή περιεχομένου. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ότι η κατάσταση στην Ιταλία δεν συγκρίνεται με αυτή της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η Ρώμη και τη νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Πολλά θα κριθούν, πάντως, από τη σημερινή ψηφοφορία, τη στάση των «προδοτών» και τους ελιγμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός Πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε χθες εάν θα συνδέσει την ψηφοφορία για τον ισολογισμό του Δημοσίου με την ψήφο εμπιστοσύνης ή εάν θα επιδιώξει νέα ψηφοφορία έπειτα από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινήθηκε χθες, ο Μπερλουσκόνι προτίθεται να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του μόνο για τον προϋπολογισμό και τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ παράλληλα δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά προκηρύσσοντας εκλογές για τον Ιανουάριο. Ο Μπερλουσκόνι ποντάρει στο «αίσθημα καθήκοντος» των βουλευτών του για την υπερψήφιση του ισολογισμού του Δημοσίου, όπως μετέδιδε χθες η κρατική τηλεόραση.

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...