Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ανίκανες για μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές κυβερνήσεις


Δομικές αδυναμίες και ανικανότητες καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο η χώρα δυσκολεύεται τόσο πολύ να προωθήσει τις "μεγάλες μεταρρυθμίσεις", που θεωρούνται απαραίτητες για να συγχρονίσει το βήμα της με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.
Οι εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού δεν αφορούν βεβαίως την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
Ο ΟΟΣΑ αποπειράται να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα σύρθηκε στο χείλος του γκρεμού και οι Έλληνες πολίτες στην απόγνωση.
"Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν είχαν ούτε την ικανότητα ούτε τη γνώση να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση - καταπέλτη για τους Έλληνες πολιτικούς.
Μόλις δυο φορές το χρόνο...
Επικαλούμενη μελέτη που διενήργησε ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα, η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" αναφέρει ότι στα ελληνικά υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης.
"Ο Έλληνας υπουργός συναντά τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου του μόνο δύο φορές ετησίως, ενώ στη Βρετανία ή στη Γαλλία ανάλογες συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα.
Επίσης τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ελάχιστες επαφές με τους συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου ή ακόμη και με στελέχη που εργάζονται στο ίδιο γραφείο μ' αυτά", αναφέρει η έκθεση.
Λείπουν η κουλτούρα και τα εργαλεία
Και συνεχίζει: "Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κεντρικές βάσεις δεδομένων στοιχείων, αλλά και όταν με κάποιον τρόπο κάποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά", σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις της επικεφαλής του Τομέα Αποτίμησης Κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ, Κάρολιν Βάρλεϊ.
"Τα 14 ελληνικά υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται βάσεων δεδομένων, γνώσης για να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά, οργάνωσης για να εκμεταλλευθούν τα ευρήματα από την επεξεργασία των δεδομένων, ενώ στερούνται και από την απαραίτητη μεταξύ τους συνεργασία", εκτιμά η αξιωματούχος.
Η Βάρλεϊ υποστηρίζει ότι "η ελληνική διοίκηση δεν παράγει έργο και εξ αιτίας της αδυναμίας της αυτής δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές".
Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, "η Κεντρική Διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή παραγωγικών πολιτικών".


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...