Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Προτιμότερη η δραχμή, λέει ο Valery Giscard d'Estaing



Κάποτε ήταν από τους πρώτους που θέλησαν να δουν την Ελλάδα στην ΕΕ και στήριξε τη θέση του και σήμερα, πιστεύει, και το λέει δημόσια, ότι η Αθήνα θα έπρεπε να σκεφτεί την έξοδό της από το ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Valery Giscard d'Estaing, παρά τα 85 χρόνια που τον βαραίνουν, και τη μακρά φιλία του με την Ελλάδα, σε μία συνέντευξή του, στο πρακτορείο Reuters, από σπίτι του, στο Παρίσι, δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά θα είναι δύσκολη η οικονομική της ανάκαμψη. Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο να χρησιμοποιήσει το εθνικό της νόμισμα για κάποιο διάστημα ή έστω –χρησιμοποιώντας το δικό της- να έχει τη στήριξη ενός δυνατού νομίσματος. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η τελική επιλογή είναι της Ελλάδας».

Ο Giscard επεσήμανε πως, αν η Ελλάδα είχε διατηρήσει το νόμισμά της, τώρα θα είχε υποστεί υποτίμηση της τάξεως του 40-50%, πράγμα το οποίο ο λαός δεν θα ήθελε, όμως θα ήταν αναγκαίο για την οικονομική σωτηρία της χώρας. «Αυτή η οδός έχει τεράστια ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά κόστη».

Παρόλα αυτά, σε σχέση με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ΕΕ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν είχε καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Ίσως και να μην είναι τυχαία η άποψή του μια και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της χώρας μας, το 1981, στην ΕΕ, τότε γνωστή ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη το να «χάσει» μια χώρα της, ο Giscard d'Estaing υποστήριξε σε απόλυτο ύφος, ότι, ο Σαρκοζί «κάνει λάθος».

Πηγη Πρώτο Θέμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...