Η νέα δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 199 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη.
Ωστόσο, την επόμενη μέρα της έγκρισης του νέου μνημονίου το πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους να υπερψηφίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, αναγκάζουν τις ηγεσίες των αποκαλούμενων μεγάλων κομμάτων να διαγράψουν τους αμφισβητίες από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Με εικοσιμία απώλειες για τη ΝΔ τελείωσε η ψηφοφορία στην Βουλή για το πακέτο μέτρων της τρόικα.
Όχι είπαν οι κ.κ.: Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης,Τσαμπίκα Ιατρίδου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Μαρία Κόλια, Γιώργος Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζενμπεργ, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος.
Απών ήταν από την ψηφοφορία ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς, οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα πρέπει να διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
«Παπανδρεϊκοί» πρωτοστάτησαν στο Όχι
Βουλευτές που ανήκουν στον κύκλο των πολιτικών φίλων του Γιώργου Παπανδρέου και θεωρούνται ακραιφνείς «προεδρικοί» εντός του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν στην ανταρσία κατά του νέου μνημονίου. Από τους 22 βουλευτές, που καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ή αρνήθηκαν να παραστούν στην κρίσιμη ψηφοφορία, οι 20 ανήκουν στο «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, ορισμένοι δε υπήρξαν επί σειρά ετών στενοί του συνεργάτες, όπως η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης, ο Σπύρος Κουβέλης και ο Οδυσσέας Βουδούρης. Σημειωτέον ότι αδιαμφισβήτητα πιστοί στον κ. Παπανδρέου ήταν όλα αυτά τα χρόνια βουλευτές που διεγράφησαν όπως η Μαρία Κυριακοπούλου, ο Λάμπρος Μίχος, ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Γεώργιος Κασσάρας, ο Χρήστος Κατσούρας, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Χρήστος Μαγκούφης.
Αλλά και από εκείνη την ομάδα των βουλευτών, που καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου και ειδικά το άρθρο 1, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις και θα τεθούν εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι περισσότεροι ανήκουν στον «παπανδρεϊκό» κύκλο, όπως Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Μαρία Μίχου. Πολιτικοί φίλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μόνο οι Δημήτρης Καρύδης και Μιχαήλ Τζελέπης, ενώ πολιτικός φίλος του Κώστα Σκανδαλίδη είναι ο Γιάννης Κουτσούκος. Αυτόνομη και διακριτή παρουσία έχει βέβαια η Βάσω Παπανδρέου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να πείσει τους πιστούς σε αυτόν βουλευτές, με αποτέλεσμα να είναι ένα σημαντικό μέρος του «παπανδρεϊκού» μπλοκ εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Εκτός ΛΑΟΣ τέθηκαν Βορίδης και Γεωργιάδης που αψήφισαν τη γραμμή Καρατζαφέρη.
Ικανοποίηση για την έγκριση του Μνημονίου από το Μαξίμου
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε τα ξημερώματα της Δευτέρας ανώτατο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Το ίδιο πρόσωπο χαρακτήρισε αναμενόμενες τις διαρροές που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι είπαν όχι στο μνημόνιο, ωστόσο εκτίμησε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων "άντεξαν".
Σχολιάζοντας τα επεισόδια και τις πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη σε πολλές γειτονιές της Αθήνας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος έκανε λόγο για μεγάλης έκταση επεισόδια που εκτυλίχθηκαν ως αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου...
protothema.gr