Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Financial Times: «Η Ελλάδα θα ζήσει... για να πεθάνει μια άλλη μέρα»


Με τον τίτλο «Ελλάδα εκτός ευρωζώνης... το ταμπού έσπασε» υποδέχθηκαν οι Financial Times την ψήφιση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή, εκτιμώντας πως Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της Ένωσης ετοιμάζονται για μια ευρωζώνη χωρι την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: η μία είναι να μην κάνει τίποτα και να βγει εκτός ευρωζώνης. Η άλλη είναι να δεχθεί να πράξει ότι της ζητούν οι πιστωτές της, να πάρει τα 130 δισ. ευρώ και να ζήσει... για να πεθάνει μία άλλη μέρα.

Γιατί; Ένα πράγμα που έγινε σαφές είναι πως στο πλαίσιο της συζήτησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης ορισμένες χώρες – όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, ίσως και η Γερμανία – ήταν πλέον διατεθειμένες να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα.

«Έχουν απελπιστεί με την ανικανότητα της Αθήνας να ανταποκριθεί στους όρους της χρηματοδότησής της και έχουν επίγνωση του πόσο μάταιο είναι να χρηματοδοτήσουν εκ νέου μία χαμένη μάχη. Ένα θέμα που κάποτε αποτελούσε ταμπού – η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη – κυριαρχεί πλέον στις συζητήσεις. Έτσι, αυτό που έγινε σαφές κατά τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης ήταν η έλλειψη βεβαιότητας από όλες τις πλευρές», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Μάλιστα, αυτή η αλλαγή διάθεσης που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες κινδυνεύει να ανακόψει το χρηματιστηριακό ράλι επισημαίνουν οι Financial TImes.

«Από τότε που οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων κορυφώθηκαν στο 7,5%, τον Νοέμβριο, τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί κατά 8% και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης».

«Δύο εξελίξεις προκάλεσαν το μίνι ράλι: η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ιταλία και η ένεση ρευστότητας των 489 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι δύο εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες. Δεν αποτελούν όμως, λύση για τα πολλά προβλήματα της Ελλάδας», επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν, βεβαίως, δύσκολη, αλλά όχι καταστροφική».


iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...