Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κοκτέιλ ιών γρίπης τις ερχόμενες εβδομάδες


Αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αναμένουν οι ειδικοί τις επόμενες οκτώ εβδομάδες στη χώρα μας και εφιστούν την προσοχή στους ηλικιωμένους καθώς και σε όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με έκθεση Εκτίμησης Κινδύνου που συνέταξε ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων για το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (European Centre Disease Control, ECDC), η Ελλάδα καλείται να προετοιμάζεται για έξαρση της γρίπης. Ανάλογες συστάσεις γίνονται και για τις άλλες χώρες της ηπείρου, ιδίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου μέχρι τώρα καταγράφεται πολύ χαμηλή δραστηριότητα της νόσου.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η γρίπη έχει έντονη δραστηριότητα μέχρι στιγμής στη Δυτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, θεωρούν ωστόσο ότι είναι θέμα μιας –δυο εβδομάδων ώστε το κύμα της γρίπης να περάσει και από τις υπόλοιπες χώρες.
«Κοκτέιλ» ιών γρίπης

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της γρίπης που επικρατούν, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εφέτος στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάποιο «κυρίαρχο» στέλεχος, όπως άλλες περιόδους, πχ το λεγόμενο Α(Η1Ν1) της περιόδου 2009- 2010. Αντίθετα, κάνουν λόγο για… κοκτέιλ γρίπης, που αποτελείται από τους γνωστούς ιούς Α(Η3Ν2), Α(Η1Ν1) και τον τύπο Β, με «δοσολογία» όμως που αλλάζει δραστικά από χώρα σε χώρα.

Στην Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η πλειοψηφία των στελεχών τύπου Α είναι Α (Η3Ν2). Από τα 24 δείγματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης την περασμένη εβδομάδα, τα 22 έφεραν τον ιό τύπου Α και τα δύο τύπου Β. Από τα στελέχη τύπου Α, τα 13 ήταν Α (Η3Ν2) και τα 9 Α (Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.

Ομάδα – «στόχος» ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περισσότεροι ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 χρόνων που νοσηλεύτηκαν εφέτος στις Εντατικές είχαν νοσήσει από γρίπη τύπου Α(Η1Ν1). Τα κρούσματα τύπου Α(Η3Ν2) εμφανίζονταν κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων.

« Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου φάνηκε από την αρχή της περιόδου ότι θα κυριαρχήσει το στέλεχος Α(Η3Ν2), η μέχρι τώρα εικόνα στην Ευρώπη και τη χώρα μας δείχνει ότι δεν υπάρχει καθαρή επικράτηση κάποιου στελέχους, γεγονός που δεν επιτρέπει να μπορούν να γίνουν και πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Είναι πιο απρόβλεπτη η γρίπη υπό αυτές τις συνθήκες» λέει στο protothema.gr ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που δυστυχώς δεν είναι απρόβλεπτο ούτε και την εφετινή περίοδο αφορά τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού με το αντιγριπικό. «Η πλειονότητα των ατόμων που εμφανίζουν επιπλοκές και εισάγονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί» λέει ο κ. Τσιόδρας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι καθώς και όσοι, αδιακρίτως ηλικίας, πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά κα) πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και στην παρούσα φάση, μεσούσης της περιόδου της γρίπης. Και τούτο, γιατί, όπως εξηγούν, ο εμβολιασμός θα μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές της γρίπης από τις οποίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους ο οποίος και θα κρίνει εάν πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αντιική θεραπεία.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...