Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό προβλέπεται νέο ποινολόγιο το οποίο θα βασίζεται σε μία μορφή «πόιντ σύστεμ» όπου τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, αλλά και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών.
Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη της 14μελούς επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η επιτροπή θα προετοιμάσει δύο νέα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.
Τα δύο νομοσχέδια θα αφορούν:
1. Νέος Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος. Ο ισχύων κώδικας θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με τον χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων.
Ακόμη, για πρώτη φορά θα προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου «πόθεν έσχες» μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων δημόσιων υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό θα επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) και θα κληθούν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος να δηλώσουν όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.
2. Αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που θα βασίζεται σε μία μορφή «πόιντ σύστεμ» όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων.
Στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών, με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ.
Σε πρώτη φάση το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα οριστεί στα 500 ευρώ.
ΤAXISΝΕΤ
Σύνδεση με τις ταμειακές
Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να συμβάλει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπ. Οικονομικών η καταβολή και και είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπει ένα οριστικό τέλος σε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Με τη διασύνδεση ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθούν η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.
ethnos.gr