Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός»
Κατατέθηκε απόψε από το ΚΚΕ, η πρόταση νόμου του με την οποία καταγγέλλονται οι συμβάσεις δανειακής διευκόλυνσης που σύναψε η Ελλάδα με τους εταίρους της στην ΕΕ από το 2010 μέχρι σήμερα, και καταργούνται τα δύο Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής που αφορούν την περίοδο 2012-2018, μαζί με εφαρμοστικούς νόμους τους.
Η πρόταση νόμου διαρθρώνεται σε τρία άρθρα, το τελευταίο από τα οποία περιλαμβάνει και την υποχρέωση εκ μέρους της κυβέρνησης, να καλύψει με κρατική χρηματοδότηση, τις απώλειες που υπέστησαν τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά Ταμεία από τη συμμετοχή τους στο PSI.
«Το ΚΚΕ, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση για μία ακόμη φορά, καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη συνέχεια» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός» και συμπεριλαμβάνουν πολλά από τα μέτρα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά των οποίων η εφαρμογή καθυστέρησε ή εμποδίστηκε από την ανάπτυξη της «εργατικής, λαϊκής πάλης».
Στο παραπάνω πλαίσιο, και με δεδομένη την προ ολίγου κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΚΚΕ επισημαίνει πως «η αλλαγή του μίγματος πολιτικής, διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά παροχές στον λαό αλλά διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου και θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
«Τα ψίχουλα για τον λαό συμβαδίζουν με την πολιτική παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο» σημειώνει το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα «που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του.
protothema.gr