Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Επνιξαν τις εξεγέρσεις στο αίµα

Νεαρή διαδηλώτρια θρηνεί για τα θύµατα της κυβερνητικής καταστολής στο νοσοκοµείο Σαλµανίγια

Ακριβώς δύο µήνες συµπληρώθηκαν χθες από την ηµέρα που ένας νεαρός Τυνήσιος, ο Μοχάµεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε µέσα στην απελπισία του πυροδοτώντας την «επανάσταση των γιασεµιών». Οι Αρχές του Μπαχρέιν και της Λιβύης «τίµησαν» την επέτειο σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι πρώτες, έως και 20 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι δεύτερες. Αλλοι τέσσερις αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες στο Αντεν της Υεµένης – οκτώ ηµέρες τώρα, χιλιάδες άνθρωποι φωνάζουν στη χώρα «όχι στην καταστολή, όχι στη διαφθορά, ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος». Οπως εκτιµούσε µιλώντας στο Ρόιτερ έναςπολιτικός αναλυτής, ο Αντονι Σκίνερ, «τα βαθιά κοινωνικά και οικονοµικά προβλήµατα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως κινητήρια δύναµη για περαιτέρω αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική». Στο Μπαχρέιν, το µικρό εµιράτο όπου η σιιτικήπλειονότητα κυβερνάται (και καταπιέζεται)από τη σουνιτική δυναστείατων Χαλίφα, οι σιίτες διαδηλωτές πρωτοβγήκαν στους δρόµους τη ∆ευτέρα. Οι δυνάµεις ασφαλείας σκότωσαν έναν διαδηλωτή και την εποµένη, στην κηδεία του, σκότωσαν και δεύτερο. Οργισµένοι, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την Πλατεία του Μαργαριταριού, στοκέντρο της πρωτεύουσας Μανάµα. Ο βασιλιάς ζήτησε συγγνώµη για τους δυο θανάτους, οι δυνάµεις ασφαλείας έµειναν µακριά από την επίµαχη πλατεία – µέχριτις πρώτες πρωινές ώρες της Πέµπτης, οπότε την ισοπέδωσαν.

Οί άρχες απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις, στρατεύµατα και τεθωρακισµένα αναπτύχθηκαν στους δρόµους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χαλίντ αλ Χαλίφα, χαρακτήρισε τα γεγονότα «θλιβερά» – για να προσθέσει όµως πως η καταστολή ήταν απαραίτητη, οι διαδηλωτές έσπρωχναν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Το καθεστώς θέλησε ναξεµπερδέψει από νωρίς µε την αναταραχή. ∆εν είναι όµως βέβαιο ότι το κατάφερε. «Είµαστε ακόµα πιο θυµωµένοι τώρα», έλεγε χθες ο Μάκι Αµπού Τάκι, που έχασε στην επίθεση τον γιο του. «Θα βγούµε στους δρόµους ακόµα πιο µαζικά και θα τιµήσουµε τους µάρτυρές µας. Ο καιρός των Χαλίφα τελείωσε». Σε χθεσινές δηλώσεις του, το αφεντικό της Φόρµουλα 1, ο Μπέρνι Εκλστοουν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο ακύρωσης του Γκραν Πρι του Μπαχρέιν, µε το οποίο επρόκειτο κανονικά να ανοίξει τον Μάρτιο το φετινό πρωτάθληµα.

Οί ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕς από τη Λιβύη φτάνουν σαφώς πιο συγκεχυµένες, ουσιαστικά µόνο ιστοσελίδες τύπου facebook και twitter παρέχουν κάποια ενηµέρωση.Φαίνεται πάντως πως η Ηµέρα Οργής την οποία είχαν προαναγγείλει για χθες αντίπαλοι τουκαθεστώτος, πήρε τελικά τη µορφή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε τουλάχιστον πέντε πόλεις,κυρίως στα ανατολικά της χώρας, σε µια περιοχή που έχει µακρά ιστορία ανταγωνισµού µε τον Καντάφι. Οι πρώτες ταραχές στη Λιβύη ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης στη Βεγγάζη, αφορµή ήταν η σύλληψη ενός δικηγόρου και ακτιβιστή. Οι ταραχές επεκτάθηκαν την Τετάρτη και στην κοντινή Μπεγίντα, όπου σκοτώθηκαν τη µέρα εκείνη δύο διαδηλωτές. Βεγγάζη και Μπεγίντα φέρεται να είχαν χθες και τους περισσότερους νεκρούς,διαδηλώσεις και βίαια επεισόδιαόµως σηµειώθηκαν σε αρκετές ακόµα πόλεις.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ SMS
Μόνο φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κυκλοφορούσαν χθες στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της λιβύης. από την Τετάρτη άλλωστε είχαν σταλεί στους πολίτες SMS στα οποία το καθεστώς τούς απειλούσε µε χρήση αληθινών πυρών σε περίπτωση που έβγαιναν στους δρόµους να διαδηλώσουν εναντίον του. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...