Κέφι και χορός από το πρωί µέχρι το… επόµενο πρωί. Το Καρναβάλι της Πάτρας, που κορυφώνεται στις 6 Μαρτίου, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση. Στο σηµερινό αφιέρωµα θα διαβάσετε τα δέκα καλύτερα αξιοθέατα και τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε για να απολαύσετε αυτή την ξεχωριστή γιορτή.
Το εργαστήρι των αρµάτων
Εδώ το καρναβάλι έχει αρχίσει από νωρίς. Από το πρωί έως το βράδυ δεκάδες άνθρωποι που έχουν αφιερώσει αµέτρητες ώρες από τη ζωή τους στην επιτυχία του καρναβαλιού «παλεύουν» µε κόλλες, µπογιές, αµέτρητα κιλά φελιζόλ, εφηµερίδες και ό,τι άλλο χρειάζονται για να δηµιουργήσουν τα άρµατα που κυριαρχούν στις παρελάσεις.
info Αν επιθυµείτε να γνωρίσετε πού χτυπά η καρδιά του καρναβαλιού και πώς δηµιουργούνται τα άρµατα, τότε θα πάτε σε ένα κτίριο δίπλα στα νερά του Γλαύκου ποταµού (στην περιοχή Πετρωτό).
Το καρναβάλι των παιδιών
«Πιτσιρικάδες επί Ποδός» είναι ο τίτλος του φετινού παιδικού καρναβαλιού µε πλήθος εκδηλώσεων να είναι αφιερωµένες στην κυκλοφοριακή αγωγή των µικρών καρναβαλιστών. Κυρίαρχη στις εκδηλώσεις είναι η Παιδική Καρναβαλούπολη, η οποία περιοδεύει στους δρόµους της πόλης και περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τσίρκο δρόµου, face painting, κλόουν, παραστάσεις δρόµου, κουκλοθέατρο και ουκ ολίγα παιχνίδια. Οπως στο καρναβάλι των µεγάλων, έτσι και σε αυτό των µικρών οι εκδηλώσεις κορυφώνονται µε τη µεγάλη παρέλαση (Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, µε αφετηρία την Πλατεία Οµονοίας).
info Πίσω στο 1968 το παιδικό καρναβάλι είχε τη µορφή ενός ποδηλατικού αγώνα µε µασκαράδες, που τότε ονοµάζονταν «baby rally».
Στις ηµέρες µας περίπου 6.000 έως 10.000 λιλιπούτειοι καρναβαλιστές συµµετέχουν σε παιδικό καρναβάλι. Βόλτα στα Ψηλά Αλώνια
Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης είναι η καλή ρυµοτοµία και οι µεγάλες πλατείες της. Η πιο διάσηµη απ΄ όλες είναι αυτή των Υψηλών Αλωνίων, γνωστή και ως το «µπαλκόνι της Πάτρας» – όπως χαρακτηρίζουν πολλοί την τεράστια πλατεία λόγω της θέας στην Κάτω Πόλη και τη θάλασσα. Από πέρυσι έχει αποκτήσει ένα ολοκαίνουργιο πρόσωπο.
Η καλύτερη θέα στην πόλη
Δύο είναι τα σηµεία της πόλης που προσφέρουν κορυφαία πανοραµική θέα. Ταξιδεύοντας έστω και µε το µάτι στα ανοιχτά του Πατραϊκού, θααφήσετε πίσω σας τα προβλήµατα της καθηµερινότητας. Το πρώτο σηµείο είναι τα τελευταία σκαλοπάτια της οδού Αγίου Νικολάου. Σίγουρα θα κάνετε αρκετές στάσεις για να πάρετετις απαραίτητες ανάσες µέχρι να φτάσετεστην κορυφή. Γυρίστε το κεφάλι και απολαύστε τη θέα.
Το δεύτερο σηµείο δεν απέχει πολύ από εδώ. Αρκεί να µπείτε στην καρδιά του Κάστρου της Πάτρας. Από τον προµαχώνα που βρίσκεται δεξιά, όπως µπαίνει κανείς στον χώρο, θα έχετε την καλύτερη θέα στην πόλη, τον ΠατραϊκόΚόλπο, τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, τη…µισή γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το Παναχαϊκό όρος, το γειτονικό αλσύλλιο στο Εσχατοβούνι και το λιµάνι.
Περίπατος στην παραλία
Για τους θαλασσινούς τύπους ο καλύτερος περίπατος στην Πάτρα είναι στην παραλία της, µε φόντο τη θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου. Αφετηρία για τον περίπατο µπορεί να αποτελέσει η πλατεία Τριών Συµµάχων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) µε το περίφηµο ρολόι των λουλουδιών. Από εδώ µπορείτε να περάσετε απέναντι στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου όπου κάθε χρόνο πέφτουν οι τίτλοι τέλους του καρναβαλιού (εδώ, καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος συνοδεία δεκάδων πυροτεχνηµάτων). Συνεχίζοντας παραλιακά προς τον Νότο γρήγορα θα φτάσετε στον πέτρινο φάρο του λιµανιού.
info
Σχεδόν απέναντι από τον φάρο, είναι η τεράστια εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η οποία είναι η µεγαλύτερη των Βαλκανίων (χωρητικότητας 5.000 ανθρώπων)Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πιο σύγχρονο µουσείο της Πάτρας είναι το… Αρχαιολογικό, όπου αποτυπώνεται σηµαντικό µέρος της Ιστορίας αυτού του τόπου. Στην καρδιά του θα δείτε εκθέµατα σχετικά µε τα ταφικά έθιµα των κατοίκων της αρχαίας πόλης, τον δηµόσιο βίο και την καθηµερινότητά τους. Τα σπάνια ψηφιδωτά από τις πλούσιες κατοικίες της Ρωµαϊκής Πάτρας µαγνητίζουν τα βλέµµατα των επισκεπτών (τηλ. 2610-420.645, 2613-616.100).
info
Ανοικτό Τρίτη έως Κυριακή, από τις 08.30 έως τις 15.00. Πληροφορίες θα βρείτε και στη διεύθυνση www.patras museum.grΣεργιάνι στην Ανω Πόλη
Παλαιέςµονοκατοικίες, όµορφα σοκάκια, αρχαία µνηµεία αποτελούνπρόκληση για µια αξέχαστη περιήγηση στην Ανω Πόλη. Επί της οδού Γερµανού αξίζει να επισκεφτείτε το Ρωµαϊκό Ωδείο που είναι το αρχαιότερο της Ελλάδας, καθώς κατασκευάστηκε το 160 π.Χ. (πριν από το Ηρώδειο της Αθήνας). Απέναντι είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωµαϊκών Λουτρών, ενώ πολύ κοντά, κάτω από την Πλατεία 25ης Μαρτίου, θα δείτε το Ρωµαϊκό Στάδιο, που λέγεται πως ήτανπροσφορά του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
To Ρωµαϊκό Ωδείο είναι ανοικτό καθηµερινά από τις 08.30
έως τις 15.00 (τηλ. 2610-220.829, 2610-276.207, είσοδος ελεύθερη).
Η... Σκάλα της Πάτρας
Τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στοΠατρινό Καρναβάλι έχει κάθε χρόνο τοφηµισµένο Δηµοτικό Θέατρο Απόλλων. Αποτελεί αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου και κτίστηκε βάσει σχεδίων του γερµανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ το 1872.
Κάποτε εδώ γιορτάζονταν τα περίφηµα Μπουρµπούλια (χοροί των ντόπιων),τώρα πλέον θέατρο φιλοξενεί µόνο παραστάσεις. Αυτή την περίοδο µπορείτε να παρακολουθήσετε έργα των θεατρικών οµάδων της πόλης όπως το Καρναβαλικό Κοµιτάτο και οι «Ανήσυχοι εν Πλω». Διαφορετικά µπορείτε να το επισκεφτείτε Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 - 13.30 (τηλ. 2610 623730).
info
Το θέατρο βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου, όπου αξίζει να δείτε και τα δύο σιντριβάνια µε τα µπρούντζινα λιοντάρια του 1875.Η παρέλαση
Κάποιοι προτιµούν να την παρακολουθούν από την τηλεοπτική απευθείας µετάδοση. Αλλοι, πάλι, έχουν λειώσει αρκετά παπούτσια χορεύοντας µε τις ώρες στους δρόµους της Πάτρας. Η κεντρική παρέλαση είναι το αποκορύφωµα της Αποκριάς και του Πατρινού Καρναβαλιού. Και φέτος έχουν δηλώσει συµµετοχή πολλές οµάδες µε εµφανή την τάση να σατιρίσουν την καθηµερινότητα αλλά και το… Master Chef. Ενδεικτικά αναφέρουµε τους τίτλους: ΣΩ.ΜΠΑ. (Σωµατείο Μπατίρηδων), Οικονοµικοί Κροίσοι, Master Chex.
info
Η κεντρική παρέλαση αρχίζει στις δύο το µεσηµέρι της Κυριακής, 6ης Μαρτίου. Το προηγούµενο απόγευµα στις εξίµισι αρχίζει η νυχτερινή.Πιείτε γλυκιά µαυροδάφνη
Το τελευταίο τριήµερο της Αποκριάς, χιλιάδες επισκέπτες ανεβαίνουν στο οινοποιείο που δηµιούργησε ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους(o οποίος ήρθε στην Πάτρα το 1852) προκειµένου να προµηθευτούν µαυροδάφνη, η γέννηση της οποίας υπολογίζεται στο 1873. Θα τη δοκιµάσετε στην Κάβα ∆ανιηλίδος, όπου ήταν το σπίτι του Κλάους. ∆είτε το αυτοκρατορικό κελάρι του 1861.
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ