Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Την ακύρωση της έκθεσης Γκολντστόουν ζητάει το Ισραήλ




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «ακυρώσουν αμέσως» την έκθεση του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρ. Γκολντστόουν για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τη δήλωση του εισηγητή της ότι «αν ήξερε τότε αυτά που γνωρίζει τώρα, η έκθεση θα ήταν διαφορετική». Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σ. Πέρες ζήτησε σήμερα τη «συγγνώμη» του Γκολντστόουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί την έκθεση



"Ζητώ από τον ΟΗΕ να ακυρώσει αμέσως την έκθεση Γκολντστόουν. Πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας. Ό,τι είχαμε πει αποδείχθηκε σωστό. Το Ισραήλ δεν σκότωσε εσκεμμένα αμάχους, τα ερευνητικά του όργανα είναι αξιόπιστα και το γεγονός ότι ο Γκολντστόουν ανακάλεσε θα πρέπει να ακυρώσει την έκθεση", είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου χθες, σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση.

Ο δικαστής Γκολντστόουν ήταν πρόεδρος της επιτροπής που το 2009 συνέταξε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2008.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο Νοτιοαφρικανός δικαστής επισημαίνει πως η έκθεση "θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό έγγραφο αν γνώριζε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα". Ο ίδιος τόνισε πως αν το εβραϊκό κράτος είχε συνεργαστεί μαζί του την εποχή εκείνη θα μπορούσε να του αποδείξει ότι δεν στόχευε σκόπιμα αμάχους. Οι ισραηλινές στρατιωτικές έρευνες αργότερα έριξαν φως στους θανάτους των αμάχων, πρόσθεσε.

"Λυπάμαι γιατί η επιτροπή μας δεν διέθετε τις αποδείξεις που θα εξηγούσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανώς επηρεάσει τα συμπεράσματά μας για τον αν ήταν εσκεμμένοι οι θάνατοι αμάχων και για τα εγκλήματα πολέμου", υπογράμμισε ο Γκολντστόουν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως "η αλήθεια ήρθε στο φως" και πρόσθεσε πως η αλλαγή της στάσης του Γκόλντστοουν προκλήθηκε από τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ. Ο Λίμπερμαν υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να φέρουν Ισραηλινούς αξιωματούχους ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. "Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε", δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Israel radio.
Ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ "το πιο αντι-ισραηλινό σώμα σε όλο τον κόσμο, μόνος στόχος του οποίου είναι να αμαυρώσει το όνομα του Ισραήλ". Δεν παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος το Ισραήλ να αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή Γκόλντστοουν. Αυτό θα δημιουργούσε "το χειρότερο προηγούμενο", επισήμανε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.
Τέλος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα τη "συγγνώμη" του Γκόλντστοουν για την έκθεση.
Από την άλλη, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί την έκθεση. Ο Γιάσερ Ράμπο, σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει "εγκλήματα πολέμου" στη διάρκεια της επιχείρησης του 2008. "Ο δικαστής Γκόλντστοουν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις", δήλωσε ο Ράμπο στο ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι χαρακτήρισε "πολύ περίεργη" την αλλαγή στάσης του Γκόλντστοουν. "Είναι πολύ περίεργο που ο Γκόλντστοουν ξαφνικά παίρνει πίσω το περιοχόμενο της έκθεσης και δηλώνει ότι αποδέχεται τα γεγονότα όπως τα παρουσιάζει το Ισραήλ. Είναι πραγματικά πολύ περίεργο", επισήμανε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...