Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Για “κυβερνοπόλεμο” ετοιμάζονται οι ΗΠΑ




Μέρος του στρατηγικού σχεδίου σε περίπτωση “κυβερνοπολέμου” δόθηκε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο πρόσφατα υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα
Το μεγάλο θέμα του πολέμου μέσω υπολογιστών και διαδικτύου, άνοιξε η υπογραφή του πρώτου μεγάλου στρατηγικού σχεδίου διεξαγωγής κυβερνοπολέμου, που υπέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπάμα.
Οι πάγιες διαταγές για περίπτωση κυβερνοπολέμου που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος καθορίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι μπορούν να κάνουν και τι όχι οι αμερικανικές δυνάμεις σε επίπεδο τόσο επιθέσεων όσο και κατασκοπείας μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τις γενικότερες γραμμές του νέου διετούς στρατηγικού σχεδίου δράσης που παρουσιάστηκε εν μέρη και στα μμε, οι επιχειρήσεις των αμερικανών θα περιλαμβάνουν ανάλογα την περίπτωση -επίσημα πια- κινήσεις από επιθέσεις με ιούς σε δίκτυα υπολογιστών του εχθρού, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του δικτύου ενέργειας, επικοινωνίας, διοίκησης του με μαζικές κυβερνοεπιθέσεις.
“Δεν χρειάζεται να τους βομβαρδίζουμε πια. Αυτός είναι ο νέος κόσμος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Λιούις ειδικός “κυβερνο-ασφαλείας” του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός άμυνας Γουίλιαμ Λιν, μέρος του σχεδίου είναι και η εγκατάσταση πρωτοκόλλων επικοινωνίας και χαρτογράφηση των ψηφιακών επικοινωνιών εχθρικών και φιλικών χωρών προς το αμερικανικό  Πεντάγωνο που θα γίνει σε καιρό “κυβερνο-ειρήνης” αλλά και διαδικτυακή παρακολούθηση.
“Πρέπει να μπορούμε να κινούμαστε και να επιχειρούμε ελεύθερα στον κυβερνοχώρο” δήλωσε ο Λιν σε ομιλία του την εβδομάδα που πέρασε στο Παρίσι, “γιαυτό η ΗΠΑ θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να ελέγχει τα δίκτυα και να μοιράζεται πληροφορίες για τυχόν απειλές”.
Αρκετά μέλη του Κογκρέσου τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως τα προσωπικά δεδομένα αμερικανών και μη πολιτών δεν θα παραβιαστούν από το κράτος ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά συμφωνούν με τους ειδικούς ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα είναι μέρος κάθε μελλοντικού πολέμου.
“Το έχω πει ξανά, το επόμενο Περλ Χάρμπορ θα είναι πιθανότατα μια επίθεση που θα σακατέψει το δίκτυο ενέργειας μας, το σύστημα διακυβέρνησης, ασφάλειας και οικονομικών συναλλαγών μας” δήλωσε πρόσφατα σε σχετική συνεδρίαση ο πρώην διευθυντής της ΣΙΑ και νυν αρχηγός του Πενταγώνου Λίον Πανέτα.
Σύμφωνα με στρατιωτικού ειδήμονες, μπορεί τα κυβερνόπλα να μην είναι καταστροφικά όσο τα πυρηνικά, αλλά οι ΗΠΑ δέχονται συνεχώς κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς, από Ρωσία, Κίνα και ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι ήδη έπληξαν τις υποδομές στρατιωτικών μονάδων και δικτύων μεταξύ των οποίων και αυτά της εταιρείας Lockheed Martin που κατασκευάζει πολλά από τα προηγμένα οπλικά συστήματα των αμερικανικών δυνάμεων.
“Δυστυχώς λίγα όπλα στην ιστορία κατασκευάστηκαν και έμειναν αχρησιμοποίητα. Οπότε πρέπει να ετοιμαστούμε για άμυνα σε κυβερνοεπιθέσεις” δηλώνει ο υφυπουργός Λιν, προβλέποντας ότι αργά ή γρήγορα οι τρομοκράτες θα μάθουν να κάνουν αποτελεσματικότερες κυβερνο-επιθέσεις.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...