Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε να αναστείλει την εκτέλεση στο Τέξας ενός Μεξικανού που καταδικάστηκε σε θάνατο κρίνοντας ότι η εκτέλεση αυτή μπορεί να έχει "σοβαρές επιπτώσεις" στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ο Ουμπέρτο Λεάλ Γκαρσία, 38χρονος γιος μεξικανών μεταναστών, καταδικάστηκε σε θάνατο για το βιασμό και το φόνο το 1994 μιας 16χρονης έφηβης. Ο ίδιος αρνείται πάντα ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος.
Η εκτέλεσή του έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου στο Τέξας (νότιες ΗΠΑ) αλλά το Μεξικό δηλώνει ότι ο κατηγορούμενος δεν έλαβε προξενική βοήθεια, στοιχείο που παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιένης.
"Η υπόθεση αυτή αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής", γράφει ο Ντόναλντ Βέριλι, ο πλέον ανώτερος αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο ανώτατο δικαστήριο σε έγγραφο που απέστειλε στην ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ.
"Με την επικείμενη εκτέλεση του κατάδικου, οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν κατά τρόπο ανεπανόρθωτο τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", τονίζεται στο έγγραφο.
Η εκτέλεση αυτή "θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας, επίσης σε άλλες διμερείς συνεργασίες καθώς και στη δυνατότητα για τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να λαμβάνουν προξενική βοήθεια σε περίπτωση σύλληψής τους", προστίθεται.
Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε χθες την αναθεώρηση της δίκης του Μεξικανού κρίνοντας ότι ο Γκαρσία δεν είχε λάβει προξενική βοήθεια, αντίθετα με αυτό που προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία.
Σε χωριστές δηλώσεις τους δύο σημαντικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν επίσης από τις ΗΠΑ να μην εκτελέσουν τον Μεξικανό.
Παρόμοιες περιπτώσεις --ενός Τεξανού και ενός Ονδουριανού-- είχαν προκαλέσει διεθνή θύελλα αντιδράσεων το καλοκαίρι του 2008, προκαλώντας την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Οι δύο άνδρες ωστόσο εκτελέστηκαν με θανατηφόρο ένεση.
Πηγή newsit