Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Στρος Καν: Oλική επαναφορά

Ακόμη και την προεδρία της Γαλλίας μπορεί να διεκδικήσει ο Ντομινίκ Στρος Καν, μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου εναντίον του και τη νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση της καμαριέρας.

Με τον Νικολά Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία να παραμένει απολύτως σιωπηρός και το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα να βρίσκεται σε αναβρασμό, η Γαλλία ανακαλύπτει ξανά την δυναμική του Ντομινίκ Στρος Καν, ή DSK όπως τον αναφέρουν πλέον τα γαλλικά media, κατά την λογική του JFK (John Figerald Kennedy).

Ενδεικτικό της αντιστροφής του κλίματος, είναι ότι η εφημερίδα η «New York Times», που ήταν αυτή που αποκάλυψε τις καταγγελίες κατά του τότε προέδρου του ΔΝΤ, είναι τώρα αυτή που επίσης αποκαλύπτει ότι, όπως διαπιστώθηκε, 24 ώρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο η 32χρονη καμαριέρα μίλησε τηλεφωνικά με έναν έμπορο ναρκωτικών και αναφέρθηκε στο οικονομικό όφελος που θα είχε από την υπόθεση.

Επίσης, αποκαλύπτεται ότι κατά την διενέργεια οικονομικών ελέγχων, εντοπίστηκαν πολλαπλές καταθέσεις, συνολικού ύψους 100.000 δολαρίων, οι οποίες είχαν γίνει κατά καιρούς στον τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας. Πέραν τούτου αποκαλύφθηκε πώς η μετανάστης από την Γουϊνέα είχε καταθέσει ψευδή στοιχεία στην Αστυνομία την περίοδο κατά την οποία διεκδικούσε την αμερικανική υπηκοότητα.



Με λίγα λόγια ως «μάρτυς» κατηγορίας, η Ναφισάτου Ντιαλό δεν θα ήταν πλέον «χρήσιμη» στον Εισαγγελέα, Σάϊρους Βανς Τζούνιορ, ο οποίος κατηγορείται πλέον από τα Media ως υπέρμετρα φιλόδοξος αλλά και πώς χρησιμοποίησε την υπόθεση αυτή ως εφαλτήριο προκειμένου να εκλεγεί Γερουσιαστής. Ο γιος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών δεν ζύγισε καλά την κατάσταση και προφανώς πληρώνει τώρα τις λανθασμένες εκτιμήσεις του.

Τώρα το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Strauss-Kahn κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η δικαστική έρευνα αποκάλυψε μεγάλα κενά στην επιχειρηματολογία της καμαριέρας που τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης ήρε τον κατ' οίκον περιορισμό του Ντομινίκ και διέταξε την επιστροφή της χρηματικής εγγύησης. Ο Γάλλος πολιτικός αποχώρησε διά της συζύγου του, Αν Σινκλέρ, και αναμένεται να διαβεί ξανά το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου στις 18 Ιουλίου, οπότε προφανώς θα τεθεί ζήτημα, ενδεχομένως ακόμη και ακύρωσης του κατηγορητηρίου.





Η Γαλλία «βράζει»
Η ενδεχόμενη αποκατάσταση της τιμής του Γάλλου πολιτικού, ακόμη και η πιθανή πανηγυρική αθώωση του, τοποθετεί τον Στρος Καν σε τροχιά επιστροφής στον γαλλικό πολιτικό στίβο 45 μόλις ημέρες μετά τον απίστευτο και όπως διαφαίνεται ατεκμηρίωτο διασυρμό του από τα αμερικανικά και παγκόσμια στη συνέχεια media.

Ήδη στα γαλλικά πολιτικά γραφεία συζητείται ευρύτατα η ενδεχόμενη συμμετοχή του Στρος Καν στις προεδρικές εκλογές έστω και αν η περίοδος κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει στις 13 Ιουλίου. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ήδη άρχισαν οι διαγκωνισμοί, ενώ στα Ηλύσια Πεδία οι λαλίστατοι προ 45 ημερών «σύμβουλοι» του Ν. Σαρκοζί κρατούν τα στόματα τους ερμητικά κλειστά

To σύνδρομο « Kurt Waldheimer»
Aν ο Ντομινίκ Στρος Καν αποδειχθεί αθώος και θύμα σκευωρίας, οι Γάλλοι θα έχουν έναν επιπλέον λόγο να τον εκλέξουν στην προεδρία της Γαλλίας. Η υπόθεση όπως εξελίχθηκε εξέθρεψε ακόμη περισσότερο τον γονιδιακό αντιαμερικανισμό των Γάλλων ενώ τίθεται μείζον ζήτημα ηθικής τάξης μετά την αντιμετώπιση του Στρος Καν από την Αμερικανική Δικαιοσύνη και τα αμερικανικά ΜΜΕ.




Η υπόθεση θυμίζει την αντίστροφη ηθικά περίπτωση του Kurt Waldheimer, πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και προέδρου της Αυστρίας, τον οποίο οι Αυστριακοί επέμειναν να εκλέξουν στην προεδρία της χώρας παρά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι υπήρξε Ναζί.
Ενώ ήταν ήδη γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατηγορήθηκε πώς ήταν εγκληματίας πολέμου, και ότι μεταξύ άλλων ότι διέταξε απελάσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (περίπου 40.000) στο Άουσβιτς, κάτι που ως σήμερα παραμένει σημείο διαμάχης των ιστορικών.

Οι αυστριακοί πολίτες, εξέλαβαν τις κατηγορίες ως κακόβουλη και ανυπόσταση πράξη που είχε ως στόχο την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας τους και αντέδρασαν ψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία τον Waldheimer, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει ο μακροβιότερος πρόεδρος της Αυστρίας. Μάλιστα, ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας, ο εβραϊκής καταγωγής Μπρούνο Κράισκι , είχε δηλώσει «Δεν θα μας υποδείξει κανείς ποιον θα εκλέξουμε Πρόεδρο στη χώρα μας».



zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...